Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp zapretio da će „uništiti“ ekonomiju Turske ako „pređe granice“

RT: Tramp zapretio da će „uništiti“ ekonomiju Turske ako „pređe granice“
07.10.2019. god.


U prilično otvorenom upozorenju savezniku iz NATO-a, američki predsednik Donald Tramp je obećao da će "uništiti" tursku ekonomiju ako on bude mislio da je prešla granice u Siriji. Zatim je saopštio Ankari da "pazi" na borce "Islamske države" u odsustvu SAD-a.

"Ako Turska uradi nešto što ja, svojom velikom i neuporedivom mudrošću smatram van granica, totalno ću uništiti i izbrisati ekonomiju Turske (to sam i ranije učinio!")", saopštio je američki predsednik na Tviteru - neobičan obrazac fraze za ono što se inače čini kao grozno upozorenje navodnom savezniku.

Trump je pozvao Tursku da se pridruži „Evropi i drugima“ u „prismotri zarobljenih boraca i porodica" `Islamske države` samo nekoliko sati nakon što je najavio da će se SAD u ponedeljak konačno povući iz severne Sirije. Saopštenje je pokrenulo bes jastrebova u Kongresu i medijima, kao i iznenadnih stručnjaka za politiku Bliskog istoka koji su naglasili da će se napuštanjem Sirije napustiti Kurdi koje će Turska rastrgati.

Pentagon "ne podržava tursku operaciju na severu Sirije",saopštenju Pentagona, u kome se navodi da "američke oružane snage neće podržati ili biti uključene u bilo kakvu takvu operaciju".
 
Upozorova se da "jednostrano delovanje stvara rizike za Tursku" te se savetuje da deluje u saradnji sa svojim saveznicima u NATO-u, kako se regija ne bi destabilizovala.

Dok Turska smatra kurdske snage produženom rukom zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju je Turska proglasila za terorističku organizaciju, SAD godinama naoružavaju i štite Kurde, i kako je Tramp naglasio u svojem ranijem saopštenju, plaćajući im „ogromne svote novca i opreme“.

Kurdi su molili SAD za zaštitu od turske „invazije“ i „okupacije“, zbog planova Ankare da preseli oko 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje trenutno žive u Turskoj u „bezbednosu zonu“ na severoistoku Sirije. Dok je Turska prvobitno pregovarala sa SAD-om u vezi sa stvaranjem bezbednosne zone, Ankara je prošlog meseca upozorila da će, ukoliko Vašington nastavi da odlaže proces, sama uspostaviti zonu. Damask je u međuvremenu oštro osudio obe države kao ilegalne okupatore.

SAD su se u više navrata sukobljavale sa NATO saveznikom - Turskom, zbog njenog odbijanja da pređe na američku stranu i protiv njenih rivala. Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je izjavio prošlog meseca da nema nameru da zaustavi kupovinu nafte i prirodnog gasa iz Irana uprkos sve strožim sankcijama koje je uveo Vašington, te je odbio da otkaže kupovinu ruskih PVO sistema S-400, uprkos američkim pretnjama sankcijama i izbacivanjem Turske iz programa borbenih aviona F-35.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Leah Millis; Reuters / Murad Sezer/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Gruziju da se pripremi za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD. U utorak je premijer bivše sovjetske države Georgij Gaharia boravio...


Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet i spreman je da prekine vojne operacije u Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev,...

Jerevan je uvek bio spreman za mirno rešavanje problema Karabaha, ali neće rešavati to pitanje na štetu nacionalne bezbednosti, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je zabrinutost zbog vesti o velikim borbenim dejstvima koja se vode u zoni konflikta u Nagorno-Karabahu, navodi se u materijalima koje je nakon rasprave...

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je libanski Hezbolah da skladišti oružje u blizini kompanije za proizvodnju gasa u stambenom naselju u Bejrutu i pozvao građane da odmah reaguju i...


Zvanični Jerevan poziva svetsku javnost da osude agresivna dejstva Bakua i Ankare u Nagorno-Karabahu i primoraju Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.


Ostale novosti iz rubrike »