Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pjongjang: Ako se SAD ne oslobode neprijateljske politike i ne predlože realno rešenje za denuklearizaciju, nećemo nastaviti pregovore

Pjongjang: Ako se SAD ne oslobode neprijateljske politike i ne predlože realno rešenje za denuklearizaciju, nećemo nastaviti pregovore
06.10.2019. god.


Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da, ukoliko se Sjedinjene Američke Države ne oslobode „neprijateljske politike“ i ne predlože realistično rešenje za denuklearizaciju do kraja godine, Severna Koreja neće nastaviti pregovore.

 
„Razjasnili smo da, ako nam Sjedinjene Američke Države ponovo budu podmetale stari akcioni plan bez novog odnosa, možemo da okončamo sporazum između naših zemalja. Budući da smo Sjedinjenim Američkim Državama jasno preneli plan za rešavanje problema, sudbina dijaloga između SAD i Severne Koreje zavisi od američke strane, a krajnji rok za to je do kraja godine“, ističe severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Severnokorejska centralna telegrafska agencija.
 
Delegacija Severne Koreje, na čelu sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Kim Mjung Gilom, i američka delegacija, na čelu sa specijalnim predstavnikom Stivenom Biganom, održale su u subotu formalne radne pregovore u Stokholmu, prve od februarskog samita u Hanoju. Međutim, ne čekajući kraj pregovora, severnokorejske diplomate napustile su sastanak, nakon čega je Kim Mjung Gil izjavio o neuspehu radnih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prema njegovim rečima, „Sjedinjene Američke Države su se pojavile praznih ruku“, ne uzimajući u obzir zahteve Pjongjanga, „što je odvratilo svaku želju za pregovorima“.
 
Severna Koreja izrazila je duboko razočaranje američkim pristupom pregovorima, primećujući da su američke izjave o plodnim pregovorima lažne i da dovode javnost u zabludu.
 
Severnokorejsko Ministarstvo ističe da su Sjedinjene Američke Države samo ponavljavale svoj osnovni stav, „neadekvatno“ insistirajući na potrebi kontinuiranih i fokusiranih pregovora, ali nisu ponudile nikakve garancije ili nagodbe.
 
„Nakon ovih pregovora postalo je jasno da Sjedinjene Američke Države nemaju političku volju za izgradnju odnosa sa Severnom Korejom. One nas samo koriste za svoje stranačke interese“, tvrdi se u saopštenju.
 
„Sve dok Sjedinjene Američke Države ne preduzmu mere za konačno i neopozivo uklanjanje neprijateljske politike prema Severnoj Koreji, koja stoji na putu postojanja i razvoja našeg naroda i ugrožava bezbednost naše zemlje, nemamo želju da nastavimo sa tim odvratnim pregovorima“, dodalo je Ministarstvo.
 
Kako je navela agencija „Jonhap“, specijalni izaslanik Severne Koreje Kim Mjung Gil negirao je saopštenja da bi se novi sastanak sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao održati u roku od dve nedelje.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD uvode sankcije protiv Ministarstva odbrane Irana, kao i protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura zbog saradnje sa Iranom, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je na sastanku ministara spoljnih poslova EU potvrđeno da Aleksandra Lukašenka ne priznaju za legitimnog predsednika Belorusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je situacija sa Aleksejom Navaljnim kršenje međunarodnog prava i pozvao je na „snažnu međunarodnu reakciju“.


| Venecuela je novu rundu američkih sankcija prema predsedniku Nikolasu Maduru i Iranu nazvala agresivnom i ilegalnom, istovremeno osporavajući novi izvještaj UN-a u kojem se navodi o službenim zloupotrebama, dodavši...

Vašington stvara koaliciju kako bi sprečila završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je za nemački „Bild“ američki državni sekretar Majk Pompeo. "Amerika smatra da projekat predsta


Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u ponedeljak da oružane snage ostrva imaju pravo da se brane i da izvrše kontranapad, pozivajući se na "uznemiravanje i pretnje" u upozorenju poslato...


Ostale novosti iz rubrike »