booking.com
Početna stranica > Novosti

Radikali tražili u Savetu Evrope da EU povuče „akte priznanja” nezavisnog Kosova

Radikali tražili u Savetu Evrope da EU povuče „akte priznanja” nezavisnog Kosova
05.10.2019. god.


Završnog dana Jesenjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Aleksandar Šešelj i Miljan Damjanović, govorili su o Kosovu i o ugroženosti tamošnjeg srbskog naroda, saopštila je SRS koja zahteva od EU da poštuje međunarodno pravo i „povuče sve akte priznanja Kosova”.


Aleksandar Šešelj je rekao da su svakodnevni etnički motivisani incidenti protiv Srba i da je „dvadeset godina nakon brutalne agresije NATO pakta i njihovih saveznika iz OVK (Oslobodilačke vojske Kosova), vlast na Kosovu predata teroristima i ratnim zločincima koje predstavljaju Hašim Tači i Ramuš Haradinaj”, prenosi Beta.

„Njihova namera je da, pored otimanja teritorije, izbrišu svaki dokaz o prisustvu Srba na Kosovu i u Metohiji, a da srpsku kulturnu baštinu proglase albanskom”, kazao je Šešelj i dodao da je „okupacija Kosova slučaj bez presedana u modernoj istoriji i u suprotnosti sa svim aktima međunarodnog prava, pre svega, Poveljom UN i Završnim aktom KEBS iz Helsinkija”.

On je rekao da je glavni uslov za prijem Srbije u EU potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova koji „treba da otvori vrata za članstvo Kosova u UN i na taj način zaokruži kosovsku državnost”.

Miljan Damjanović je rekao treba obnoviti dijalog Beograda i Prištine, ali da kosovski parlament povuče zakone kojim je započelo formiranje kosovske armije.

Naveo je da po Rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, sve granične prelaze treba da čuvaju pripadnici srpske vojske i policije, a da ta rezolucija „garantuje povratak do hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo”.

Damjanović je rekao da je SRS „posvećena poštovanju demokratije i nepovredivosti granica Srbije” i da „predlaže široku autonomiju za Kosovo, bez ikakvog mešanja u kulturni i politički život Albanaca”.


  • Izvor
  • Foto: © T. Janjić / Politika/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Izaslanik Severne Koreje u Ženevi je upozorio da je denuklearizacija zemlje nemoguća ako SAD zadrže svoju „neprijateljsku politiku“, prisiljavajući Pjongjang da traži „novi put“ od obustavljenih bilateralnih razgovor

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da početak dijaloga sa predsednikom Vladimirom Putinom već daje pozitivne rezultate.


Politika Japana o rešavanju teritorijalnog problema i zaključivanju mirovnog sporazuma sa Rusijom neće se menjati, potvrdio je japanski premijer Šinzo Abe u svom programskom govoru na otvaranju sednice parlamenta...

  Poruke koje je u otvorenom pismu komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou poslao Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, jasna su poruka...


Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je da će zemlja odustati od Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja 1968. godine ako države EU podnesu žalbu protiv Irana o...


Ostale novosti iz rubrike »