Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Radikali tražili u Savetu Evrope da EU povuče „akte priznanja” nezavisnog Kosova

Radikali tražili u Savetu Evrope da EU povuče „akte priznanja” nezavisnog Kosova
05.10.2019. god.


Završnog dana Jesenjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Aleksandar Šešelj i Miljan Damjanović, govorili su o Kosovu i o ugroženosti tamošnjeg srbskog naroda, saopštila je SRS koja zahteva od EU da poštuje međunarodno pravo i „povuče sve akte priznanja Kosova”.


Aleksandar Šešelj je rekao da su svakodnevni etnički motivisani incidenti protiv Srba i da je „dvadeset godina nakon brutalne agresije NATO pakta i njihovih saveznika iz OVK (Oslobodilačke vojske Kosova), vlast na Kosovu predata teroristima i ratnim zločincima koje predstavljaju Hašim Tači i Ramuš Haradinaj”, prenosi Beta.

„Njihova namera je da, pored otimanja teritorije, izbrišu svaki dokaz o prisustvu Srba na Kosovu i u Metohiji, a da srpsku kulturnu baštinu proglase albanskom”, kazao je Šešelj i dodao da je „okupacija Kosova slučaj bez presedana u modernoj istoriji i u suprotnosti sa svim aktima međunarodnog prava, pre svega, Poveljom UN i Završnim aktom KEBS iz Helsinkija”.

On je rekao da je glavni uslov za prijem Srbije u EU potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova koji „treba da otvori vrata za članstvo Kosova u UN i na taj način zaokruži kosovsku državnost”.

Miljan Damjanović je rekao treba obnoviti dijalog Beograda i Prištine, ali da kosovski parlament povuče zakone kojim je započelo formiranje kosovske armije.

Naveo je da po Rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, sve granične prelaze treba da čuvaju pripadnici srpske vojske i policije, a da ta rezolucija „garantuje povratak do hiljadu pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo”.

Damjanović je rekao da je SRS „posvećena poštovanju demokratije i nepovredivosti granica Srbije” i da „predlaže široku autonomiju za Kosovo, bez ikakvog mešanja u kulturni i politički život Albanaca”.


  • Izvor
  • Foto: © T. Janjić / Politika/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je vreme da se razgovara o realnom predlogu rešenja "dve države" na podeljenom ostrvu Kipar i dodao da parametri tekućih razgovora...

Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.


Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas je tokom razgovora u Atini sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim izrazio zabrinutost zbog negativne uloge koju Turska igra u Siriji, kao i...

Nemačka podržava želju Moskve i Vašingtona da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne...


Turski predsednik pozvao je svoje sunarodnike da "nikada" ne kupuju francuske proizvode usred neprekidnih prepirki oko stava Pariza o radikalnom islamu. Neke francuske kompanije već su obećale da neće...


Ostale novosti iz rubrike »