Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Maksimalna laž“: Iran odbacio tvrdnje SAD-a da je izveo napad na saudijske naftne objekte, te upozorio da je spreman za rat

RT: „Maksimalna laž“: Iran odbacio tvrdnje SAD-a da je izveo napad na saudijske naftne objekte, te upozorio da je spreman za rat
15.09.2019. god.


Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da je Teheran spreman za rat.

"Svi bi trebalo da znaju da su sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara od Irana u dometu naših raketa", rekao je general Amirali Hadžizadeh.
 
Prethodno su SAD za napade na saudijska postrojenja nafte okrivile Iran, jer podržava pobunjene Hute koji su preuzeli odgovornost za napade dronovima.

Navodi da Iran stoji iza napada bespilotnim letelicama na saudijske naftne objekte su nepotvrđene i lažne, izjavio je u portparol Ministarstva spoljnih poslova Sejed Abas Mousavi. Rekao je i da zvaničnici u Vašingtonu optužuju Iran u cilju ocrnjivanja njegove slike na svetskoj sceni u pripremi za buduće akcije protiv Teherana.


"Amerikanci su usvojili politiku maksimalnog pritiska protiv Irana, koja se zbog neuspeha naginje ka maksimalnoj laži", naglasio je Mousavi.


Huti pobunjenici u Jemenu preuzeli su odgovornost za slanje 10 naoružanih bespilotnih letelica koje su u subotu pogodile dve saudijske rafinerije nafte. Napadi su prouzrokovali velike požare i materijalnu štetu, što je prepolovilo proizvodnju nafte u zemlji.

Huti su i ranije priznali da su izvodili slične napade protiv Rijada. S druge strane, Saudijci vode razornu kampanju vazdušnih napada u ratom uništenoj zemlji, gde su 2015. godine intervenisali u ime svrgnutog predsednika Abdrabuha Mansura Hadija.


  • Izvor
  • foto: © Stringer / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je vreme da se razgovara o realnom predlogu rešenja "dve države" na podeljenom ostrvu Kipar i dodao da parametri tekućih razgovora...

Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.


Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas je tokom razgovora u Atini sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim izrazio zabrinutost zbog negativne uloge koju Turska igra u Siriji, kao i...

Nemačka podržava želju Moskve i Vašingtona da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne...


Turski predsednik pozvao je svoje sunarodnike da "nikada" ne kupuju francuske proizvode usred neprekidnih prepirki oko stava Pariza o radikalnom islamu. Neke francuske kompanije već su obećale da neće...


Ostale novosti iz rubrike »