Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Budući šef diplomatije EU bojkotovao sastanak zbog predstavnika separatističkih vlasti iz Prištine

Budući šef diplomatije EU bojkotovao sastanak zbog predstavnika separatističkih vlasti iz Prištine
31.08.2019. god.


Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je sastanak zvaničnika EU i „partnera sa Zapadnog Balkana“ u Helsinkiju, jer su pozivnicu dobili i predstavnici separatističkih vlasti u Prištini.

Kako saznaju „Novosti“, Borel je došao na samit u Helsinki, ali ne i na sastanak na kojem je bio i takozvani ministar spoljnih poslova separatističkih vlasti u Prištini Bedžet Pacoli.


Saopštenje je potvrdio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na sastanku u Helsinkiju, čiju atmosferu je i pre njegovog početka „podgrejala“ odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini, koju bi upravo Borel trebalo da nasledi, jer je, protivno dosadašnjoj praksi, na samit EU pozvala i Prištinu.


„Španija je bila protiv toga da se oni pozovu, jer ovo je prvi put da je pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Dosadašnji gimnih format ovih sastanaka, koji su se održavali na svakih šest meseci, sada je veštački promenjen i učinjen je presedan, pa je tako Mogerinijeva, umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana. Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država-članica EU i kandidata za članstvo, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata“, rekao je Dačić.

On je tokom sastanka u Helsinkiju izrazio nezadovoljstvo Srbije zbog tog poteza. Oštro je, kaže, reagovao i na čitavu listu zahteva i kritika upućenih na račun Beograda. Naime, na marginama sastanka pljuštale su poruke Srbiji od evropskih zvaničnika, ali i predstavnika zemalja u okruženju, i sve su imale iste predznak: „Odlučite se“, „Ne možete da sedite na više stolica“, „Napravite korak“, „Ne lobirajte za povlačenje priznavanja Kosova“.


  • Izvor
  • foto: Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dok su se sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga nastavili u ponedeljak zbog sporne regije Nagorno-Karabah, dve zemlje se međusobno optužuju za upotrebu sirijskih militanata na bojnom polju, ali...


Varšava može nametnuti sankcije Minsku ako Brisel to ne učini, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbignev Rau. „Ako ne dođe do uvođenja takvih sankcija, govorimo o sankcijama us

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanske zemlje“.


Amerika pomno prati situaciju u Nagorno-Karabahu i nastojaće da pomogne da se eskalacija prekine, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija neće moći da utiče na rezultate predstojećih predsedničkih izbora u SAD, koji će biti održani 3. novembra.Ostale novosti iz rubrike »