booking.com
Početna stranica > Novosti

HRVATI USVOJILI ZAKON ZA RUŠENJE SRPSKIH GROBOVA: Natpisi na ćirilici, mogu biti POVOD ZA RUŠENJE SPOMENIKA?

HRVATI USVOJILI ZAKON ZA RUŠENJE SRPSKIH GROBOVA: Natpisi na ćirilici, mogu biti POVOD ZA RUŠENJE SPOMENIKA?
24.08.2019. god.
U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako “promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo”

 Proustaški režim u Hrvatskoj, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, planira da sruši većinu srbskih nadgrobnih spomenika u ovoj državi!

Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, naime, prihvatilo je dopunu Zakona o grobljima koja strogo zabranjuje natpise-poruke na spomenicima koji “promovišu ideje na kojima se temeljila agresija na Hrvatsku i veličaju agresiju ili velikosrpstvo”!?!

 

Informerovi sagovornici upozoravaju da ova skandalozna odluka znači da Hrvati mogu srušiti srpske grobove i samo zbog toga što su ispisani ćirilicom! Hrvati su u poslednjih nekoliko meseci već srušili na desetine spomenika na srbskim grobljima jer navodno promovišu “četništvo”!

Povod za vandalizam

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra “Veritas”, nema nikakvu dilemu da su ovakvi zaključci katastrofalni i skandalozni.

– Osim što opravdavaju korišćenje ustaško-fašističkog pokliča “Za dom spremni”, članovi Veća smatraju opravdanim rušenje srbskih nadgrobnih spomenika ako se na njima nalazi bilo šta, od epitafa do simbola, što bi se moglo smatrati “promocijom oružane agresije na Hrvatsku”. Dakle, čak i najbanalniji natpisi mogu biti povod za vandalizam i rušenje srbskih nadgrobnih spomenika – upozorava Štrbac.
Naš sagovornik dodaje da se u Hrvatskoj čak i petokraka smatra uvredljivom, ali se ustaštvo dozvoljava.

– U nekim delovima Hrvatske već je srušeno više od 3.000 spomenika sa petokrakom. U proteklih nekoliko meseci sravnjeno je na desetine srbskih spomenika jer su natpisi tumačeni kao veličanje velikosrpstva. Na primer, na spomeniku Vukašinu Vuletu Šoškoćaninu piše “komandant odbrane Borova Sela”. Ovakvi natpisi, prema odluci veća, mogu da budu shvaćeni kao veličanje velikosrpstva ili promocija agresije, pa je njihovo rušenje opravdano – naglašava Štrbac.

Veliki problema

Komentarišući najnoviji skandal, zastupnik Srba u Saboru Milorad Pupovac smatra da je ovo veliki problem.

– Formulacija da na grobljima ne bi smela da postoje “četnička” znamenja jeste veliki problem. Nije jasno šta se pod tim podrazumeva i da li je to znamenje na primer grb sa četiri ocila?! Drugo, na grobljima postoje spomenici sa znamenjem iz Drugog svetskog rata koja nisu u javnoj upotrebi. Dakle, nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema tim spomenicima – ističe Pupovac, dodajući da je ovaj dokument neobavezujući.

– Pravnu snagu ima odluka Ustavnog suda prema kojoj su nedopustiva ustaška znamenja, simboli ili datumi – podvlači Pupovac.

MIODRAG LINTA SAVEZ SRBA IZ REGIONA

Dokument za cilj ima rehabilitaciju ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i uklanjanje srbskih spomenika. Temelji se na Deklaraciji o domovinskom ratu, po kojoj su Srbija i JNA agresori.  • Izvor
  • Vidovdan


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Peking je upozorio da bi bilo neodgovorno nagađati ko je krivac za napade na naftne objekte Saudijske Arabije, bez sprovođenja odgovarajuće istrage, nakon što su SAD odmah optužile Iran...


O pitanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od strane Češke razgovaraće se na sastanku sa šefovima ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, rekao je češki premijer Andrej Babiš posle sastanka sa...

Predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak izjavio je da BiH mora da zadrži princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre, jer bi to bilo opasno za...


Američki predsednik Donald Tramp je saopštio da Vašington ima „razlog da veruje“ da poznaje prirodu napada bespilotnim letelicama na saudijske rafinerije nafte, te da je spreman da odgovori u...

Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da...Ostale novosti iz rubrike »