booking.com
Početna stranica > Novosti

Šojgu: Važno je što se razvija vojno-tehnička saradnja Rusije i Srbije

Šojgu: Važno je što se razvija vojno-tehnička saradnja Rusije i Srbije
17.08.2019. god.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji u poseti Rusiji boravi na poziv svog kolege, sastao se sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom.


Ministar Šojgu, koji se srbskom kolegi Vulinu obratio sa dragi prijatelju rekao je da mu je drago što je ponovo sa njim i što saradnja Rusije i Srbije traje odavno i stalno razvija, a to se pre svega vidi u vojnim vežbama, međunarodnim vojnim igrama u kojima naši predstavnici zajedno učestvuju.


 
"Sve to pomaže boljim odnosima između naših oficira ali i oružanih snaga dve zemlje. Važno je i što se razvija vojno-tehnička saradnja Rusije i Srbije. Sve što smo planirali ove godine i realizovaćemo", rekao je ruski ministar odbrane, prenosi Ministarstvo odbrane Srbije.
 
Ministar Vulin je posle sastanka sa svojim ruskim kolegom izjavio da je sa Sergejom Šojguom razgovarao o nastavku vojno-tehničke saradnje i kako se sprovodi sporazum dva vrhovna komandanta, predsednika Putina i predsednika Vučića.
 
"Ministar Šojgu je izrazio svoje poštovanje predsedniku Vučiću i našoj politici vojne neutralnosti i slobodne zemlje i pozvao je predsednika Vučića, kao i našu počasnu četu da uzmu učešće na paradi povodom 75 godina od pobede. Mi smo zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo. Vojska Srbije će biti na Crvenom trgu 9. maja sa svojim vrhovnim komandantom, sa svim ostalim zemljama pobednicama, svima nama koji smo bili protiv fašizma, kao predstavnici slobodnih naroda što smo bili tada, a kao što smo i sada", rekao je ministar Vulin. 


 
Dodao je da će Vojska Srbije nastaviti da sarađuje sa oružanim snagama Rusije.
 
"Vojno-tehnička saradnja se odvija u skladu sa ugovorom, svi rokovi se apsolutno poštuju i možemo sa zadovoljstvom da kažemo da će sporazum dva predsednika nastaviti da daje odlične rezultate. I već sada je značajno pomogao u razvoju i naših odnosa, ali i naše borbene gotovosti. Ministar Šojgu je prihvatio poziv predsednika Vučića da poseti Srbiju, a o datumu posete ćemo se dogovoriti u narednom periodu", rekao je srbski ministar odbrane.
 
Ministri Vulin i Šojgu prisustvovali su svečanom zatvaranju petih "Međunarodnih vojnih igara" koje su održane na 21 poligonu u 10 zemalja: Ruskoj Federaciji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Učestvovale su 223 ekipe iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike. U Parku Patriot, u ceremoniji svečanog zatvaranja igara, učestvuju i srbska pevačica Jelena Tomašević kao i deo umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Ministri Vulin i Šojgu na završnici Međunarodnih vojnih igara u Rusiji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji na poziv ruskog kolege generala armije Sergeja Šojgua boravi u poseti Ruskoj Federaciji prisustvovao je danas finalnoj trci „Tenkovskog biatlona“ na poligonu „Alabino“ kod Moskve, kojom su završene „Međunarodne vojne igre 2019“ jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja u svetu.

 
Ministar Vulin je sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom prethodno obišao štand Republike Srbije u Domu družbe na kom je predstavljena naša zemlja. Srbski ministar je svom ruskom kolegi poklonio knjige „20 godina od NATO agresije na SRJ“ i „Srbski zapovednici u ruskoj vojsci“ koje je izdao Medija centar „Odbrana“.
 
Ministar Vulin razgovarao je na poligonu „Alabino“ i sa članovima ekipe Vojske Srbije na „Tenkovskom biatlonu“ i učesnicima Festivala nacionalne kulture iz Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“. Na najzahtevnijem takmičenju Međunarodnih vojnih igara, „Tenkovskom biatlonu“, ekipa Vojske Srbije se, posle polufinalnih trka, plasirala na osmo mesto. U finalnoj trci ovogodišnjeg „Tenkovskog biatlona“ našli su se Rusija, Belorusija, Kazahstan i Azerbejdžan.
 
"Od 23 zemlje mi smo zauzeli osmo mesto, gledano u odnosu na prošlu godinu napravili smo korak napred. Formirana su ove godine dva diviziona, dve kvalitativne grupe. Zadovoljan sam našim rezultatom kad vidim kakve su i koliko ekipa je ostalo iza nas. To su zemlje koje imaju i po 10 puta više stanovnika od Srbije, spram toga je i veličina njihovih vojski", izjavio je potpukovnik Rade Adamović koji je bio rukovodilac ekipe Vojske Srbije na "Tenkovskom biatlonu". Potpukovnik Adamović je dodao da se ekipe za ovo takmičenje pripremaju vrlo ozbiljno i da većina njih ima poligone koji su identični poligonu u Alabinu.
 
Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 3. do 17. avgusta, pripadnici Vojske Srbije branili su u tri discipline - „Tenkovski biatlon“, „Vojni reli“ i „Snajperska granica“. Prve dve discipline održane su u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji. 
 
Najbolji rezultat ostvario je desetar Ivan Obrenović, pripadnik  Specijalne brigade Vojske Srbije, osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje u konkurenciji mešovitih snajperskih parova sa kolegom iz Oružanih snaga Uzbekistana. Medalje u toj kategoriji najbolje plasiranim ekipama uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, na ceremoniji zatvaranja „Snajperske granice“ u blizini grada Brest u Republici Belorusiji.
 
Značajan rezultat ostvarila je ekipa Vojske Srbije na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, podelivši treće mesto sa ekipom Belorusije. Pobednik je Ruska Federacija, a NR Kina je druga.  
 
 


  • Izvor
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Peking je upozorio da bi bilo neodgovorno nagađati ko je krivac za napade na naftne objekte Saudijske Arabije, bez sprovođenja odgovarajuće istrage, nakon što su SAD odmah optužile Iran...


O pitanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od strane Češke razgovaraće se na sastanku sa šefovima ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, rekao je češki premijer Andrej Babiš posle sastanka sa...

Predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak izjavio je da BiH mora da zadrži princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre, jer bi to bilo opasno za...


Američki predsednik Donald Tramp je saopštio da Vašington ima „razlog da veruje“ da poznaje prirodu napada bespilotnim letelicama na saudijske rafinerije nafte, te da je spreman da odgovori u...

Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da...Ostale novosti iz rubrike »