booking.com
Početna stranica > Novosti

U budžetu za odbranu SAD predložeu da se omogući mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije

U budžetu za odbranu SAD predložeu da se omogući mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije
30.07.2019. god.


Republikanski senator Marko Rubio i njegov kolega demokrata Kris van Holen predlažu da američki vojni budžet treba da uključi proširenje sankcija zbog „mešanja u izbore“ protiv ruskog energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora, "ako se takve radnje utvrde u budućnosti".

Senatori su dostavili odgovarajući predlog nadležnim odborima.

Predstavnički dom i Senat sada su u procesu pregovora o opsežnom budžetu za odbranu, a u njega se mogu uvrstiti norme koje nisu direktno povezane sa odbranom.

Rubio i van Holen ukazuju da verzija vojnog budžeta, koju razmatra Predstavnički dom, sadrži amandman Breda Šermana i Maksin Juters. U njemu se sada predlaže zabrana američkim firmama da trguju s ruskim državnim dugom. Takođe, predlaže se da nacionalna obaveštajna služba u roku od 30 dana nakon svakih izbora izvesti da li je Rusija "intervenisala" u izborima, a u slučaju bilo kakvih nedoumica u obaveštajnoj službi ili Kongresu, automatski će se produžiti sankcije protiv državnog duga.

"Iako je amandman Šermana i Jutersa korak u pravom smeru, verujemo da ga treba promeniti i ojačati", kažu senatori. Oni napominju da će zbog dobre fiskalne discipline ruskog budžeta uticaj sankcija prema ruskim državnim obvveznicama biti ograničen jer ima mali državni dug, uravnotežen budžet i velike rezerve deviza.

"Pored toga, navodeći da će sankcije biti posledica buduće intervencije, stvorićemo značajniji efekat odvraćanja, nego ako ih kažnjavamo unapred", saopštili su senatori.

S tim u vezi, oni predlažu da se uvedu sankcije protiv državnog duga ako se "utvrdi ponovljeno" uplitanje u izbore. Istovremeno, Rubio i van Holen zahtevaju da se istim „intervencijama“ obezbede dodatne sankcije protiv energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora ruske ekonomije.


Takođe se predlaže da se u paket uključe sankcije protiv "oligarha i visokih političkih ličnosti", koje bi, prema američkim nacionalnim službama, mogle da stoje iza mešanja u izbore. Sve ove odredbe su uključene u predlog zakona koji su predložili senatori radi jačanje sankcija. 


Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da se meša u izbore 2016. godine, što Moskva kategorički negira.  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Igorь Mihalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pokušaj SAD-a da ponovo zaplene iranski tanker koji je Gibraltar pustio prošle nedelje mogao bi se loše završiti, upozorio je Teheran. Brod se sada kreće prema Grčkoj, prema podacima...


Danski premijer Mete Frederiksen je saopštila da je ideja prodaje Grenlanda SAD-u „apsurdna“, nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da bi Vašington mogao da razmotri kupovinu ledenog...

Izveštaji da Donald Tramp vidi Grenland kao nekretninu dobrog potencijala, nije šala, prema navodima ekonomskog savetnika u Beloj kući. Tako je i sam Tramp potvrdio da zaista razmišlja o...


Kina i Severna Koreja će pojačati vojnu saradnju i zajednički raditi na obezbeđivanju sigurnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je visoki kineski komandant. I Peking i Pjongjang vide američke aktivnosti...

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji u poseti Rusiji boravi na poziv svog kolege, sastao se sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom.


Sud u Sjedinjenim Američkim Državama izdao je nalog za zaplenu iranskog tankera "Grejs 1", koji su prethodno pustile vlasti britanskog Gibraltara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a. Prema saopštenju Minis


Ostale novosti iz rubrike »