Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

U budžetu za odbranu SAD predložeu da se omogući mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije

U budžetu za odbranu SAD predložeu da se omogući mogućnost proširenja sankcija protiv Rusije
30.07.2019. god.


Republikanski senator Marko Rubio i njegov kolega demokrata Kris van Holen predlažu da američki vojni budžet treba da uključi proširenje sankcija zbog „mešanja u izbore“ protiv ruskog energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora, "ako se takve radnje utvrde u budućnosti".

Senatori su dostavili odgovarajući predlog nadležnim odborima.

Predstavnički dom i Senat sada su u procesu pregovora o opsežnom budžetu za odbranu, a u njega se mogu uvrstiti norme koje nisu direktno povezane sa odbranom.

Rubio i van Holen ukazuju da verzija vojnog budžeta, koju razmatra Predstavnički dom, sadrži amandman Breda Šermana i Maksin Juters. U njemu se sada predlaže zabrana američkim firmama da trguju s ruskim državnim dugom. Takođe, predlaže se da nacionalna obaveštajna služba u roku od 30 dana nakon svakih izbora izvesti da li je Rusija "intervenisala" u izborima, a u slučaju bilo kakvih nedoumica u obaveštajnoj službi ili Kongresu, automatski će se produžiti sankcije protiv državnog duga.

"Iako je amandman Šermana i Jutersa korak u pravom smeru, verujemo da ga treba promeniti i ojačati", kažu senatori. Oni napominju da će zbog dobre fiskalne discipline ruskog budžeta uticaj sankcija prema ruskim državnim obvveznicama biti ograničen jer ima mali državni dug, uravnotežen budžet i velike rezerve deviza.

"Pored toga, navodeći da će sankcije biti posledica buduće intervencije, stvorićemo značajniji efekat odvraćanja, nego ako ih kažnjavamo unapred", saopštili su senatori.

S tim u vezi, oni predlažu da se uvedu sankcije protiv državnog duga ako se "utvrdi ponovljeno" uplitanje u izbore. Istovremeno, Rubio i van Holen zahtevaju da se istim „intervencijama“ obezbede dodatne sankcije protiv energetskog, bankarskog i odbrambenog sektora ruske ekonomije.


Takođe se predlaže da se u paket uključe sankcije protiv "oligarha i visokih političkih ličnosti", koje bi, prema američkim nacionalnim službama, mogle da stoje iza mešanja u izbore. Sve ove odredbe su uključene u predlog zakona koji su predložili senatori radi jačanje sankcija. 


Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da se meša u izbore 2016. godine, što Moskva kategorički negira.  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Igorь Mihalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni, Evropska unija pažljivo prati razvoj situacije u toj zemlji i razmatra mogućnost uvođenja mera protiv lica koji su odgovorni...


Američki predsednik Donald Tramp nazvao je neistinitom izjavu svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da on više veruje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, nego američkim obaveštajnim službama.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu posetili su Bejrut koji je razrušen u razornoj eksploziji amonijum nitrata (šalitre) 4. avgusta. Nakon svoje posete turske...


Grčka traži hitan samit Evropske unije o Turskoj, objavila je kancelarija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa. To je zatra

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su njegova osećanja prema kineskom kolegi Ksi Đinpingu narušena zbog pandemije koronavirusa, dodajući da je uživao u prijateljskim odnosima. "Imao sam


Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u završetak ruskog projekta gasovoda "Severni tok 2", naglasivši da Evropa ima pravo izbora...


Ostale novosti iz rubrike »