Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Pritisak SAD-a i neaktivnost EU ostavili su Iranu „veoma malo opcija“ osim da se osveti

RT: Pritisak SAD-a i neaktivnost EU ostavili su Iranu „veoma malo opcija“ osim da se osveti
20.07.2019. god.


Zaplena britanskih tankera u Ormuskom moreuzu je signal da je strpljenje Irana isteklo, zbog neaktivnosti Evrope više od godinu dana nakon povlačenja SAD-a iz Nuklearnog sporazuma, kažu analitičari za RT.

Pre maja, Iran je pokazao ekstremnu uzdržanost uprkos američkim sankcijama i frustracijama zbog neuspeha Evrope da nadoknadi gubitke koje je prouzrokovala, rekao je Hamed Mousavi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Teheranu.


Na kraju, strpljenje Irana je isteklo, ali ne pre nego što su SAD "osigurale da je Iranu ostalo malo opcija".

"Teheran godinu dana ništa nije radio i držao se Nuklearnog sporazuma u nadi da će evropljani doći do oblika mehanizma koji će omogućiti Iranu da zaobiđe američke sankcije", rekao je Musavi.

Odbijajući da se potčini, Iran želi da pošalje jasan signal Velikoj Britaniji, "ali posebno Amerikancima", da Teheran ima "sredstva i moć da odgovori na pritisak i agresiju". Iranske akcije su takođe odgovor na nagomilavanje američke vojske na njegovom pragu na Bliskom istoku, rekao je Mousavi.

Iranski novinar i stručnjak za Bliski istok Abas Aslani se složio da je povlačenje SAD-a iz Sporazuma ono što je izazvalo krizu zajedno sa "nedelovanjem evropljana".
 
SAD bi mogle saviti svoje vojne mišiće u Persijskom zalivu, ali se verovatno ne raduju uplitanju u veliki rat s Iranom, posebno s približavanjem predsedničkih izbora u SAD-u. Delimično, to je zato što je Iran poslao znak SAD-u da to nikada neće biti "kratki, pobednički rat".

"Ono što [američki predsednik Donald Tramp] može uslediti je kratak i brz napad na zemlju, ali Iran je osigurao kroz kanale da nema brzog rata koji će se desiti ako Amerikanci napadnu zemlju."
 
"Umesto toga, SAD bi trebale gledati u dugu kampanju koja bi mogla videti da Iran napada njihove vojne baze i interese u regionu, način koji bi mogao da košta Trampa njegovog ponovnog izbora."
"To može biti totalni rat u regionu, koji će biti veoma krvav i skup."Iran je u petak u Ormuskom moreuzu zaplenio dva broda pod britanskom zastavom, od kojih je jedan pušten nakon što je navodno primio upozorenja o pitanjima bezbednosti i zaštite okoliša.

Drugi brod, "Stena Impero", i dalje se nalazi u Iranu nakon što je optužen za kršenje pravila plovidbe. Iran je saopštio da je tanker isključio uređaj za praćenje i ignorisao upozorenja pre zaplene. Velika Britanija je saopštila da je incident "neprihvatljiv", ali je saopštila da se nada da će to rešiti putem diplomatije.

"Velika Britanija je imala izbor da zaustavi krizu."


To je "sigurna opklada" da su brodovi zaplenjeni u znak odmazde prema ponašanju Velike Britanije, izjavio je za RT Kevin Afrasiabi, bivši savetnik iranskog nuklearnog pregovaračkog tima. Afrasiabi je rekao da veruje da je britanska vlada lako mogla da izbegne rasplamsavanje konflikta s Iranom oslobađanjem iranskog tankera koji je zaplenjen pre dve nedelje, čime se „glupo ubacila u krizu između Irana i Vašingtona“.

Umesto da okonča krizu, Velika Britanija je odlučila da nastavi da podržava ratne pokliče iz Vašingtona pomažući ilegalni naftni embargo Iranu jednostrano uveden od strane SAD-a i militarizujućeg Zaliva.


Ranije ove nedelje, otkriveno je da je treći veliki ratni brod iz Velike Britanije krenuo za Persijski zaliv. Velika Britanija već ima jedan ratni brod koji je stalno stacioniran na plovnom putu, a drugi trenutno plovi prema Zalivu.

"London tek tako misli da može olako i nekažnjeno pogaziti prava zemalja trećeg sveta i očekivati da druga strana legne i umre", rekao je Afrasiabi, ali da se "to neće dogoditi s Iranom". S druge strane, ako Velika Britanija sada napravi korak nazad i oslobodi tanker, bivši savetnik veruje da će Iran uzvratiti istom merom.

Izvor: Vostok / RT
 


  • Izvor
  • foto: © Reuters / US Navy / Dalton Swanbeck / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Poljska namerava da brani interese Ukrajine u OEBS-u i da pomogne toj zemlji da ponovo uspostavi kontrolu nad Krimom i Donbasom", izjavio je tokom inauguracije poljski predsednik Andžej Duda,...


Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet naveo je u autorskom tekstu povodom nacrta zakona o "zaštiti vrednosti OVK" da, SAD nisu anti-OVK, ali da smatraju da bi usvajanje tog...

Vlada Hong Konga je saopštila da je nove američke sankcije neće "zastrašiti", te je optužila Vašington da taj grad koristi kao klin razdora u američko-kineskim odnosima. Portparol Hong Kong


Američki ambasador Entoni Godfri kaže da postoji zabrinutost zbog onog što Rusija i Kina pokušavaju da postignu na Zapadnom Balkanu i uopšte u Evropi.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je lične sankcije za jedanaest kineskih zvaničnika, uključujući premijera Hong Konga, Keri Lam. Vašington ih je optužio za "degradaciju autonomije Hong Konga".Ostale novosti iz rubrike »