Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: London upozorio Teheran na posledice zbog „neprihvatljive“ zaplene tankera

RT: London upozorio Teheran na posledice zbog „neprihvatljive“ zaplene tankera
20.07.2019. god.

 

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant je upozorio Iran na posledice zbog zaplene dva broda u Ormuskom moreuzu, od kojih je jedan pušten. Odgovor Londona će biti "snažan", ali ne i vojni, rekao je on.

"Mi ćemo odgovoriti na način koji se smatra veoma snažnim", rekao je Hant novinarima, dodajući da se Velika Britanija nada da će se kriza rešiti diplomatijom i da "ne gleda" na vojne opcije.

Hant je rekao da je već razgovarao o incidentu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, te da se raduje razgovoru sa svojim iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom. Osuđujući zaplene kao "neprihvatljive", Hant je saopštio da će Teheran biti "najveći gubitnik" ako "sloboda plovidbe bude ograničena".

Hant je rekao da među članovima posade nema nijedan britanski državljanin. On je takođe dodao da je britanski ambasador u Teheranu već kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova Irana u pokušaju rešavanja situacije.

 Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Reuters / Stena Bulk / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da Moskva nipošto ne bi želela da on bude ponovo pobedi na predsedničkim izborima jer, kako je objasnio, „niko nije bio toliko surov...


"Poljska namerava da brani interese Ukrajine u OEBS-u i da pomogne toj zemlji da ponovo uspostavi kontrolu nad Krimom i Donbasom", izjavio je tokom inauguracije poljski predsednik Andžej Duda,...

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet naveo je u autorskom tekstu povodom nacrta zakona o "zaštiti vrednosti OVK" da, SAD nisu anti-OVK, ali da smatraju da bi usvajanje tog...


Vlada Hong Konga je saopštila da je nove američke sankcije neće "zastrašiti", te je optužila Vašington da taj grad koristi kao klin razdora u američko-kineskim odnosima. Portparol Hong Kong

Američki ambasador Entoni Godfri kaže da postoji zabrinutost zbog onog što Rusija i Kina pokušavaju da postignu na Zapadnom Balkanu i uopšte u Evropi.


Ministarstvo finansija SAD uvelo je lične sankcije za jedanaest kineskih zvaničnika, uključujući premijera Hong Konga, Keri Lam. Vašington ih je optužio za "degradaciju autonomije Hong Konga".


Ostale novosti iz rubrike »