booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Iran predlaže strožije nuklearne inspekcije u zamenu za ukidanje američkih sankcija

RT: Iran predlaže strožije nuklearne inspekcije u zamenu za ukidanje američkih sankcija
19.07.2019. god.


Iranski ministar spoljnih poslova izjavio je da je ponudio Vašingtonu, da UN-ovoj nuklearnoj agenciji odmah pruži proširen pristup svim delovima iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje američkih sankcija.

Govoreći novinarima u Njujorku, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da je Teheran istupio pred Vašington sa "značajnom" ponudom koja bi omogućila da se dogovore o strogoj nuklearnoj inspekciji od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa četvorogišnjim rasporedom.


Takve detaljne inspekcije predviđene su Dodatnim protokolom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i dodatnim sporazumu koji je Iran trebao da ratifikuje 2023. godine. Protokol garantuje da Međunarodna agencija za atomsku energiju “proširi svoja ovlaštenja na pristup informacijama i lokacijama”, čime se obezbeđuju “dodatni alati za verifikaciju" usklađenosti Irana sa sporazumom.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • foto: © REUTERS/Lisi Niesner / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno biti pozvan na naredni sastanak „sedmorke“, prenosi agencija „Blumberg“.

Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o potrebi preduzimanja mera za pripremu simetričnog odgovora na testiranje krstareće rakete u SAD predstavlja „još jedan primer“ dejstava Rusije usmerenih na podrivanje evropske...


U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako “promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo”

"Pre tačno 80 godina potpisan je zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.", saopštio je ambasador SAD...


Govoreći protiv povratka Rusije učešću u formatu G8, evropski političari stvaraju apsurdnu parodiju na Hladni rat, izjavila je lider partije Nacionalno ujedinjenje i člani Odbora za međunarodne poslove francuskog...


Ostale novosti iz rubrike »