Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Iran predlaže strožije nuklearne inspekcije u zamenu za ukidanje američkih sankcija

RT: Iran predlaže strožije nuklearne inspekcije u zamenu za ukidanje američkih sankcija
19.07.2019. god.


Iranski ministar spoljnih poslova izjavio je da je ponudio Vašingtonu, da UN-ovoj nuklearnoj agenciji odmah pruži proširen pristup svim delovima iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje američkih sankcija.

Govoreći novinarima u Njujorku, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da je Teheran istupio pred Vašington sa "značajnom" ponudom koja bi omogućila da se dogovore o strogoj nuklearnoj inspekciji od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa četvorogišnjim rasporedom.


Takve detaljne inspekcije predviđene su Dodatnim protokolom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i dodatnim sporazumu koji je Iran trebao da ratifikuje 2023. godine. Protokol garantuje da Međunarodna agencija za atomsku energiju “proširi svoja ovlaštenja na pristup informacijama i lokacijama”, čime se obezbeđuju “dodatni alati za verifikaciju" usklađenosti Irana sa sporazumom.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • foto: © REUTERS/Lisi Niesner / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Skupštini Srbije su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. Zasedanje je održano uz mere zaštite zbog koronavirusa.


Američke sankcije protiv Rusije neće biti potrebne ukoliko se Moskva „suzdrži od agresije u inostranstvu i postane prijateljski partner SAD i Evrope“, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu...

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je da ukoliko se potvrde informacije o „zaveri“ Rusije s talibanima, Moskva će platiti za to.


Američki general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi, ocenio je da Sjedinjene Američke Države moraju u dijalogu Beograda i Prištine da obezbede "konstantno liderstvo".


Vrhovni vođa Irana, Ali Hameni rekao je da njegova zemlja neće ispuniti američke zahteve da zaustavi razvoj balističkih projektila i nuklearne industrije, rekavši da je Teheran sposoban da se...


Ostale novosti iz rubrike »