booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Sloboda piraterije: SAD traže saveznike da organizuju lov na iranske tankere

RT: Sloboda piraterije: SAD traže saveznike da organizuju lov na iranske tankere
10.07.2019. god.


Vašington ima novu taktiku u svojoj tekućoj kampanji protiv Teherana - ustupanje pomorske blokade Irana i imaju saveznike da zaplene naftne tankere u međunarodnim plovnim putevima - sve u ime "slobode plovidbe", naravno.


Najnovije iz Vašingtona je da SAD žele da stvore “koaliciju” koja bi “osigurala slobodu plovidbe u Ormuskom moreuzu i Bab al-Mandebu”, rekao je načelnik Združenog sada američke vojske Džozef Danford. To su vodeni putevi koji povezuju Persijski zaliv sa Omanskim zalivom i Crveno more do Adenskog zaliva.


SAD su u kontaktu sa „određenim brojem zemalja“ da vide koje od njih „imaju političku volju“ da podrže projekat, dodao je general.

Međutim, legitimni policijski projekat lako bi dobio odobrenje UN-a i ne bi zahtevao neku vrstu obnovljene „koalicije voljnih“ koju su SAD koristile za nezakonitu invaziju na Irak 2003. godine.

Da pogađamo, dve od tih zemalja bi mogle biti Velika Britanija i Egipat, sudeći po nedavnim zaplenama tankera koji su nosili iransku naftu. Upad britanskih marinaca na tanker "Grejs 1" sa panamskom zastavom na Gibraltaru prošle nedelje je dobro poznat. Međutim, nekoliko dana ranije, egipatski marinci zaplenili su plovilo pod zastavom Ukrajine u Sueckom kanalu, nedavno je izvestila katarska "Al Arabija". Dok je Teheran bio tih na egipatsku zaplenu, njegovi zvaničnici su osudili potez prema tankeru "Grejs 1" kao "čistu i jednostavnu pirateriju", te insistirali da takvo ponašanje postavlja strašan presedan i da mora odmah prestati.

 


Velika Britanija je glavni američki saveznik, i iako je njena mornarica senka nekadašnje carske slave, čini se da je sposobna da zaplenjuje nenaoružane teretne brodove i da joj to ide od ruke. Čovek bi pomislio da će Britanija pokušati prvo rešiti svoje vlastite poslove, npr. ko će biti sledeći premijer do Bregzita, pre nego što posluži kao Vašingtonova pudlica, ali to ne bi bio prvi put da su izgubili logiku u Londonu.

Zaplena broda u Gibraltaru je čak i neke istaknute bivše zvaničnike EU zagrebalo po glavi, međutim, budući da je Velika Britanija i dalje tehnički strana u Nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa Teheranom. ne bi trebalo da bude vezana jednostrano nametnutim sankcijama SAD-a.  • Izvor
  • Američki, danski i francuski brodovi u Crvenom moru, foto: © US Navy/ Mass Communication Specialist Seaman Joshua L. Leonard / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno biti pozvan na naredni sastanak „sedmorke“, prenosi agencija „Blumberg“.

Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o potrebi preduzimanja mera za pripremu simetričnog odgovora na testiranje krstareće rakete u SAD predstavlja „još jedan primer“ dejstava Rusije usmerenih na podrivanje evropske...


U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako “promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo”

"Pre tačno 80 godina potpisan je zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.", saopštio je ambasador SAD...


Govoreći protiv povratka Rusije učešću u formatu G8, evropski političari stvaraju apsurdnu parodiju na Hladni rat, izjavila je lider partije Nacionalno ujedinjenje i člani Odbora za međunarodne poslove francuskog...


Ostale novosti iz rubrike »