Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Sloboda piraterije: SAD traže saveznike da organizuju lov na iranske tankere

RT: Sloboda piraterije: SAD traže saveznike da organizuju lov na iranske tankere
10.07.2019. god.


Vašington ima novu taktiku u svojoj tekućoj kampanji protiv Teherana - ustupanje pomorske blokade Irana i imaju saveznike da zaplene naftne tankere u međunarodnim plovnim putevima - sve u ime "slobode plovidbe", naravno.


Najnovije iz Vašingtona je da SAD žele da stvore “koaliciju” koja bi “osigurala slobodu plovidbe u Ormuskom moreuzu i Bab al-Mandebu”, rekao je načelnik Združenog sada američke vojske Džozef Danford. To su vodeni putevi koji povezuju Persijski zaliv sa Omanskim zalivom i Crveno more do Adenskog zaliva.


SAD su u kontaktu sa „određenim brojem zemalja“ da vide koje od njih „imaju političku volju“ da podrže projekat, dodao je general.

Međutim, legitimni policijski projekat lako bi dobio odobrenje UN-a i ne bi zahtevao neku vrstu obnovljene „koalicije voljnih“ koju su SAD koristile za nezakonitu invaziju na Irak 2003. godine.

Da pogađamo, dve od tih zemalja bi mogle biti Velika Britanija i Egipat, sudeći po nedavnim zaplenama tankera koji su nosili iransku naftu. Upad britanskih marinaca na tanker "Grejs 1" sa panamskom zastavom na Gibraltaru prošle nedelje je dobro poznat. Međutim, nekoliko dana ranije, egipatski marinci zaplenili su plovilo pod zastavom Ukrajine u Sueckom kanalu, nedavno je izvestila katarska "Al Arabija". Dok je Teheran bio tih na egipatsku zaplenu, njegovi zvaničnici su osudili potez prema tankeru "Grejs 1" kao "čistu i jednostavnu pirateriju", te insistirali da takvo ponašanje postavlja strašan presedan i da mora odmah prestati.

 


Velika Britanija je glavni američki saveznik, i iako je njena mornarica senka nekadašnje carske slave, čini se da je sposobna da zaplenjuje nenaoružane teretne brodove i da joj to ide od ruke. Čovek bi pomislio da će Britanija pokušati prvo rešiti svoje vlastite poslove, npr. ko će biti sledeći premijer do Bregzita, pre nego što posluži kao Vašingtonova pudlica, ali to ne bi bio prvi put da su izgubili logiku u Londonu.

Zaplena broda u Gibraltaru je čak i neke istaknute bivše zvaničnike EU zagrebalo po glavi, međutim, budući da je Velika Britanija i dalje tehnički strana u Nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa Teheranom. ne bi trebalo da bude vezana jednostrano nametnutim sankcijama SAD-a.  • Izvor
  • Američki, danski i francuski brodovi u Crvenom moru, foto: © US Navy/ Mass Communication Specialist Seaman Joshua L. Leonard / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Skupštini Srbije su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. Zasedanje je održano uz mere zaštite zbog koronavirusa.


Američke sankcije protiv Rusije neće biti potrebne ukoliko se Moskva „suzdrži od agresije u inostranstvu i postane prijateljski partner SAD i Evrope“, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu...

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je da ukoliko se potvrde informacije o „zaveri“ Rusije s talibanima, Moskva će platiti za to.


Američki general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi, ocenio je da Sjedinjene Američke Države moraju u dijalogu Beograda i Prištine da obezbede "konstantno liderstvo".


Vrhovni vođa Irana, Ali Hameni rekao je da njegova zemlja neće ispuniti američke zahteve da zaustavi razvoj balističkih projektila i nuklearne industrije, rekavši da je Teheran sposoban da se...


Ostale novosti iz rubrike »