booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Iran najavio pojačavanje obogaćivanje uranijuma iznad nivoa dogovorenog 2015. godine

RT: Iran najavio pojačavanje obogaćivanje uranijuma iznad nivoa dogovorenog 2015. godine
07.07.2019. god.


Teheran je najavio da će pojačati obogaćivanje uranijuma u odnosu na 3,6-postotni limit postavljen u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, upozoravajući da će dodatno smanjiti svoje obaveze ako se ne čuju njegovi zahtevi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Seid Abas Arakči je rekao da će Iran povećati obogaćivanje uranijuma do nivoa potrebnog za rad nuklearne elektrane Bušer. Zvaničnici su ranije saopštili da je potrebni nivo pet odsto.

Dozvoljeni nivo obogaćivanja uranijuma za zemlju pod nuklearnim sporazumom iz 2015. (poznat i kao JCPOA) je 3,6 posto, što je dovoljno za proizvodnju energije, ali daleko manje od otprilike 90 posto potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja.

Arakči je ponovo kritikovao svoje evropske kolege što nisu ispunili svoje obaveze iz JCPOA i upozorio da će Teheran i dalje odustajati od tog sporazuma svakih 60 dana dok se situacija ne promeni na bolje.

Iran je prvi put objavio da će 8. maja pojačati proizvodnju obogaćenog uranijuma, na prvu godišnjici američkog jednostranog povlačenja iz sporazuma. Uprkos međunarodnom protestu prošle godine, Vašington se držao svog teškog kursa i kasnije nametnuo još više sankcija Iranu.

Bela kuća je takođe zahtevala da sve zemlje zaustave kupovinu iranske nafte ili da će se suočiti sa njihovim sankcijama, korak koji je Teheran osudio kao "ekonomski rat". Ranije ove nedelje, iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da od 7. jula zemlja namerava da obogaćuje uranijum na nivou koji smatra potrebnim.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • BUšer, nuklearna elektrana, foto: © Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno biti pozvan na naredni sastanak „sedmorke“, prenosi agencija „Blumberg“.

Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o potrebi preduzimanja mera za pripremu simetričnog odgovora na testiranje krstareće rakete u SAD predstavlja „još jedan primer“ dejstava Rusije usmerenih na podrivanje evropske...


U Hrvatskoj usvojena dopuna zakona o grobljima kojom se dozvoljava rušenje spomenika ako “promovišu agresiju na Hrvatsku ili velikosrpstvo”

"Pre tačno 80 godina potpisan je zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.", saopštio je ambasador SAD...


Govoreći protiv povratka Rusije učešću u formatu G8, evropski političari stvaraju apsurdnu parodiju na Hladni rat, izjavila je lider partije Nacionalno ujedinjenje i člani Odbora za međunarodne poslove francuskog...


Ostale novosti iz rubrike »