Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Iran najavio pojačavanje obogaćivanje uranijuma iznad nivoa dogovorenog 2015. godine

RT: Iran najavio pojačavanje obogaćivanje uranijuma iznad nivoa dogovorenog 2015. godine
07.07.2019. god.


Teheran je najavio da će pojačati obogaćivanje uranijuma u odnosu na 3,6-postotni limit postavljen u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, upozoravajući da će dodatno smanjiti svoje obaveze ako se ne čuju njegovi zahtevi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Seid Abas Arakči je rekao da će Iran povećati obogaćivanje uranijuma do nivoa potrebnog za rad nuklearne elektrane Bušer. Zvaničnici su ranije saopštili da je potrebni nivo pet odsto.

Dozvoljeni nivo obogaćivanja uranijuma za zemlju pod nuklearnim sporazumom iz 2015. (poznat i kao JCPOA) je 3,6 posto, što je dovoljno za proizvodnju energije, ali daleko manje od otprilike 90 posto potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja.

Arakči je ponovo kritikovao svoje evropske kolege što nisu ispunili svoje obaveze iz JCPOA i upozorio da će Teheran i dalje odustajati od tog sporazuma svakih 60 dana dok se situacija ne promeni na bolje.

Iran je prvi put objavio da će 8. maja pojačati proizvodnju obogaćenog uranijuma, na prvu godišnjici američkog jednostranog povlačenja iz sporazuma. Uprkos međunarodnom protestu prošle godine, Vašington se držao svog teškog kursa i kasnije nametnuo još više sankcija Iranu.

Bela kuća je takođe zahtevala da sve zemlje zaustave kupovinu iranske nafte ili da će se suočiti sa njihovim sankcijama, korak koji je Teheran osudio kao "ekonomski rat". Ranije ove nedelje, iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da od 7. jula zemlja namerava da obogaćuje uranijum na nivou koji smatra potrebnim.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • BUšer, nuklearna elektrana, foto: © Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Skupštini Srbije su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika koji su položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta. Zasedanje je održano uz mere zaštite zbog koronavirusa.


Američke sankcije protiv Rusije neće biti potrebne ukoliko se Moskva „suzdrži od agresije u inostranstvu i postane prijateljski partner SAD i Evrope“, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu...

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je da ukoliko se potvrde informacije o „zaveri“ Rusije s talibanima, Moskva će platiti za to.


Američki general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi, ocenio je da Sjedinjene Američke Države moraju u dijalogu Beograda i Prištine da obezbede "konstantno liderstvo".


Vrhovni vođa Irana, Ali Hameni rekao je da njegova zemlja neće ispuniti američke zahteve da zaustavi razvoj balističkih projektila i nuklearne industrije, rekavši da je Teheran sposoban da se...


Ostale novosti iz rubrike »