booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp tvrdi da Iran sada „poštuje SAD“ zbog njegove „genijalne“ politike

RT: Tramp tvrdi da Iran sada „poštuje SAD“ zbog njegove „genijalne“ politike
12.06.2019. god.


Američki predsednik Donald Tramp je ustvrdio da je Iran u potpunosti promenio svoje ponašanje kao rezultat sankcija i odbacivanja nuklearnog sporazuma od strane SAD-a.

"Teheran sada poštuje SAD i pati od nedostatka hleba", rekao je Tramp.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom izlaska iz Bele kuće, Tramp je govorio o trgovinskom ratu s Kinom, te oštro osudio Meksiko zbog situacije s migrantima, pre nego što se dotaknuo tenzija između SAD-a i Irana.

"Iran je zemlja koja je sada, zbog svih sankcija i drugih stvari, drugačija zemlja nego što je bila kad sam došao ovde", rekao je Tramp.

"Kada sam došao ovde, bili su svuda, izazivali teror, izazivajući probleme", rekao je Tramp.

Prema Trampu, to je zato što "oni sada poštuju Sjedinjene Američke Države mnogo više nego što su ikada ranije".

Ne nudeći nikakav dokaz za te izjave, Tramp je uzeo svu zaslugu za navodno stanje stvari, tvrdeći da je promena ponašanja Teherana nastala kao rezultat toga što su SAD napustile nuklearni sporazum iz 2015. godine i ponovo uvele sankcije koje narušavaju iransku ekonomiju.


"Oni imaju ogromnu inflaciju, njihov novac je bezvredan, ne možete kupiti hleb", rekao je on, dodajući da mu je stalo do iranskog naroda.


"Voleo bih da im pomognem sa tim problemima", dodao je on.

Trampova administracija je zaista pokrenula politiku "maksimalnog pritiska" na Iran tokom protekle godine. Međutim, koliko god da su sankcije bile loše, one još uvek nisu izazvale hiperinflaciju u Iranu. Iako je zabeležena nestašica hrane, one nisu ni približno tako ozbiljne kao što je Tramp rekao.
 
Napetosti između Vašingtona i Teherana stalno se povećavaju od Trampovog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma prošlog maja koji je sklopljen za vreme Obame.

Nedavno je Trampova administracija poslala američke ratne brodove u Persijski zaliv i nastavila da uvodi još više sankcija. U međuvremenu, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton otvoreno je izneo pretnje da će pokrenuti vojnu intervenciju protiv Irana, dok je predsednikov lični advokat Rudi Giuliani govorio o iranskim prognanicima u Evropi, obećavajući im promenu režima.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Raheb Homavandi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Usred spora oko autentičnosti izveštaja da je Iran oborio američki dron, američki predsednik Donald Tramp objavio je rano u četvrtak jasnu poruku: "Iran je napravio veliku grešku!" Vašington tvrdi da...


  Savet EU proširio je "krimski" paket sankcija do 23. juna 2020. godine, navodi se u objavljenoj odluci. "Savet je proširi restriktivne mere koje su uvedene kao odgovor na nezakonitu aneksiju...


Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da će razgovarati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na marginama samita G20 u Osaki.


Kandidat za dužnost ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama Keli Kreft optužila je Rusiju i Kinu za „ciničan odnos“ prema UN i obećala da će braniti „američke vrednosti“ u toj...


Ostale novosti iz rubrike »