booking.com
Početna stranica > Novosti

Sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare

Sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare
25.05.2019. god.


Međunarodni sud za pomorsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu, objavio je predsednik tribunala Đin Hjin Pajk.


Tribunal je pozvao obe strane da izbegavaju korake koji mogu da dovedu do zaoštravanja situacije u Kerčkom moreuzu. Po mišljenju suda, odsustvo ruske strane na raspravi nije moglo biti razlog za nerazmatranje slučaja.

Predsednik suda je rekao da Rusija i Ukrajina treba do 25. juna da predaju izveštaje Tribunalu o incidentu.

Odluka Tribunala je konačna i obavezna za realizaciju strane u sporu.

Pritom, Rusija je izvestila Međunarodni tribunal za morsko pravo da neće učestvovati na raspravi jer ovaj sud nema jurisdikciju da razmatra tužbu Ukrajine u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska strana je uoči početka sednice zatražila od suda da naloži Rusiji da vrati ukrajinske brodove i hitno oslobodi 24 pritvorena marinca i prekine njihovo krivično gonjenje. Tribunal je usvoji prva dva zahteva, ali je naglasio da „ne smatra da je potrebno“ zahtevati od Moskve da prekine krivine postupke i uzdrži se od novih postupaka, iako smatra da bi to bilo razumno, rekao je Đin.

U novembru prošle godine tri ukrajinska vojna broda nezakonito su prešla rusku granicu, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju. Nakon toga, brodovi su krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu.

Ruski graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su bili na brodovima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Malьgavko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Peking je upozorio da bi bilo neodgovorno nagađati ko je krivac za napade na naftne objekte Saudijske Arabije, bez sprovođenja odgovarajuće istrage, nakon što su SAD odmah optužile Iran...


O pitanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova od strane Češke razgovaraće se na sastanku sa šefovima ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, rekao je češki premijer Andrej Babiš posle sastanka sa...

Predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak izjavio je da BiH mora da zadrži princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre, jer bi to bilo opasno za...


Američki predsednik Donald Tramp je saopštio da Vašington ima „razlog da veruje“ da poznaje prirodu napada bespilotnim letelicama na saudijske rafinerije nafte, te da je spreman da odgovori u...

Iran je odbacio optužbe SAD-a da je izveo napad bespilotnim letelicama nakon kojih je proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji prepolovljena. Komandant Revolucionarne garde Irana u međuvremenu je upozorio Vašington da...Ostale novosti iz rubrike »