booking.com
Početna stranica > Novosti

Hamnei: Iran će nastaviti suprotstavljanje SAD-u, ali neće biti rata

Hamnei: Iran će nastaviti suprotstavljanje SAD-u, ali neće biti rata
15.05.2019. god.


Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei izjavio je da će Teheran nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu, ali da rata neće biti.


„Kategorički izbor iranske nacije jeste borba protiv SAD i u toj borbi će SAD biti prinuđene da odstupe. Borba nije vojna, osnova za rat nema“, rekao je Hamnei.

On je, takođe, rekao da Iran neće pregovarati sa SAD o nuklearnom sporazumu, preneo je televizijski kanal „Pres TV“.

Teheran je na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, 8. maja, saopštio da obustavlja ispunjavanje niza tačaka iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana dejstava za rešavanje iranskog nuklearnog problema, pre svega onih koje se tiču zaliha obogaćenog uranijuma i teške vode.

Teheran je saopštio da ne smatra da ga taj sporazum ograničava u toj oblasti.

Iran je ukazao da su te mere preduzete zbog toga što SAD narušavaju nuklearni sporazum i zato što su uvele sankcije Teheranu, kao i zbog nesposobnosti ostalih potpisnica sporazuma (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina) da adekvatno reše probleme.

Iran je zbog toga ovim zemljama dao rok od 60 dana da zaštite njegove interese i obećao da će se istovremeno vratiti ispunjavanju obustavljenih obaveza ako one uspeju da reše probleme sa SAD.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Družinin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Somalije Muhamed Abdulahi Muhamed Farmađo rekao je u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem da će njegova zemlja preispitati odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova....


Šef administracije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Andrej Bogdan, saopštio je za televiziju „112 Ukrajina“ šta je bio razlog za poziv Sjedinjenim Američki


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski namerava da održi referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, saopštio je šef kabineta Zelenskog Andrej Bogdan.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, ocenom da se obnavlja hrvatsko-albansko bratstvo po oružju, prokomentarisao je međunarodnu vojnu vežbu koja se ovih dana održava u Hrvatskoj, a gde su s odbrambenim...


Britanski premijer Tereza Mej izjavila je da će Parlament dobiti priliku da glasa o održavanju novog referenduma o članstvu Velike Britanije u EU, dok pokušava da ubedi zakonodavce da...


Ostale novosti iz rubrike »