booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Iran će ostati u nuklearnom sporazumu, povlačenje SAD-a ilegalno - Rohani

RT: Iran će ostati u nuklearnom sporazumu, povlačenje SAD-a ilegalno - Rohani
08.05.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Odluka Donalda Trampa da Sjedinjene Države napuste nuklearni sporazum sa Iranom je nelegalna, nelegitimna i kršenje međunarodnih sporazuma, saopštio je iranski predsednik Hasan Rohani u televizijskom obraćanju.

Tramp je najavio da će se Vašington "povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom" i da će sankcije biti uvedene protiv Teherana. Američki predsednik je ustvrdio da Sporazum (Zajednički sveobuhvatni akcioni plan) nije sprečio Iran da obogati uranijum i da će izazvati trku u nuklearnom naoružanju na Bliskom Istoku.

"Današnja odluka šalje kritičnu poruku: SAD više ne prave prazne pretnje. Kada ih obećam, održim ih", rekao je Tramp.


Zajednički sveobuhvatni akcioni plan potpisan je od strane Irana sa jedne strane i Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, SAD-a, Nemačke i EU 2015. godine, a kojim su se ukinule međunarodne sankcije Iranu u zamenu da Iran ograniči svoj nuklearni program. Tramp je svojom odlukom povukao Sjedinjene Države iz sporazuma, uprkos Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju koja je u više navrata potvrdila poštovanje Sporazuma od strane Teherana, i pokušajima Francuske, Nemačke i drugih zemalja EU da ga odgovore od te odluke.  • Izvor
  • foto: © Danish Siddiqui / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Gričak podneo je izveštaj o svojoj ostavci, saopštila je pres služba. "Ispunjavam svoje obećanje i javno obaveštavam: Danas predajem novoizabranom predsedni


Ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak saopštio je da je napisao pismo o njegovoj ostavci na tu funkciju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da raspušta skupštinu i raspisuje vanredne parlamentarne izbore. „


Već danas biši ukrajinski predsednik Petro Porošenko zahvalio je ukrajinskom narodu što mu je omogućio da bude predsednik Ukrajine pet godina.


Ostale novosti iz rubrike »