booking.com
Početna stranica > Novosti

Novi-stari predsednik Kipra

Novi-stari predsednik Kipra
05.02.2018. god.


Aktuelni predsednik Kipra Nikos Anastasijadis, koji je na juče održanim predsedničkim izborima osvojio drugi petogodišnji mandat, poručio je da će nastaviti da bude predsednik svih Kiprana.

„Sutra sviće novi dan koji zahteva jedinstvo, jer je to potrebno za napredak. Nastaviću da budem predsednik svih Kiprana. Večeras nema pobednika ili gubitnika, postoji samo Kipar za sve nas“, rekao je Anastasijadis obraćajući se svojim pristalicama u Nikoziji.

Anastasijadis je osvojio drugi petogodišnji mandat, pobedivši u drugom krugu izbora levičara Stavrosa Malasa, pošto su glasači podržali njegovu politiku ekonomskog oporavka 2013. i njegove pokušaje da postigne pomirenje sa kiparskim Turcima na tom etnički podeljenom ostrvu.

Na osnovu svih prebrojanih glasova, Anastasijadis je osvojio 56 odsto, a Malas 44 odsto, prenosi Rojters.

Malas je pozvao Anastasijadisa i čestitao mu na pobedi.

Anastasijadis (71) iz hrišćansko-demokratske stranke „Demokratski zbor“ je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 28. januara osvojio 35,5 odsto glasova, a njegov rival, nezavisni kandidat Stavros Malas (50), koga je podržala Komunistička partija AKEL, 30,25 odsto glasova.

Anastasijadis je završio pravni fakultet, a magistrirao je na Univerzitetu u Londonu.

On je vodio ekonomiju Kipra do oporavka, nakon što je upala u krizu 2013, nekoliko dana nakon što je prvi put izabran za predsednika.

Predstavlja političku „staru gardu“ i kaže da je zahvaljujući njegovom iskustvu i političkom umeću načinjen napredak u poslednjoj rundi pregovora sa kiparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju ostrva kao federaciji sa dve zone.

To je, prema njegovoj oceni, najbliže što su se za više od četiri decenije primakli dogovoru prihvatljivom za obe strane.

Anastasijadis je istakao da su mirovni pregovori i dalje njegova glavna briga i obećao je da će ih ponovo pokrenuti ako bude izabran za predsednika.

Kipar je podeljen 1974. godine nakon što je Turska okupirala severni deo ostrva, što se dogodilo ubrzo pošto su u Nikoziji državnim udarom na vlast došli pobornici ujedinjenja sa Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje „Tursku republiku Severni Kipar“ i tamo drži oko 30.000 vojnika.

Južni, grčki deo Kipra je međunarodno priznat i u članstvu je Evropske unije.  • Izvor
  • foto: © REUTERS / Stefanos Kouratzis/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas saopštio je da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da razmotre posledice svog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa - kako...


NATO je odgovornost za odluku SAD da izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prebacio na Rusiju. „Saveznici iz NATO-a su više puta izražavali zabrinutost zbog ruskog...

Rešenje u vezi s Kosovom nije jedini preduslov na putu Srbije ka EU. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja,...


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da SAD jesu promenile politiku prema dijalogu Beograda i Prištine, ali da se ne očekuje da će povući priznanje. Gostujući na televiziji „Prva“,...


Ostale novosti iz rubrike »