enekretnine.info - vrh
Početna stranica > Novosti

RT: Razgovori Pjongjanga i Seula „ozbiljni i iskreni” na visokom nivou

RT: Razgovori Pjongjanga i Seula „ozbiljni i iskreni” na visokom nivou
09.01.2018. god.

 
Izvor: Vostok / RT

Optimizam je na visokom nivou nakon što su najavljeni među-korejski razgovori, prvi posle skoro dve godine, počeli danas. Šef delegacije Severne Koreje se nada da će "ozbiljni i iskreni" pregovori dati "dragocene" rezultate.

"Danas će Severna i Južna Koreja razgovarati u ozbiljnom i iskrenom stavu", rekao je Ri Son Gvon, predsedavajući Komiteta za mirno ujedinjenje zemlje. Ri, koji sa sobom ima petočlani pregovarački tim iz Severne Koreje, rukovao je se sa svojim južnokorejskim kolegom, ministrom za ujedinjenje Čo Mjong-Gjonom na početku razgovora, rekavši da se nada "dragocenim" rezultatima.

Tokom razgovora, Seul je predložio oživljavanje vojnih razgovora sa Pjongjangom, koji bi uključivao angažovanje na kritičnom pitanju denuklearizacije. Južna Koreja je takođe predložila da se sazove sastanak o ponovnom ujedinjenju sledećeg meseca za porodice koje su odvojene od vremena Korejskog rata.


"Severna Koreja je saopštila da su odlučni da današnji razgovori postanu plodonosni i da će to biti neverovatna prilika", rekao je južnokorejski ministar za ujedinjenje Čun Haesung.


Čun je takođe rekao da će Severna Koreja poslati sportiste i "visoke zvaničnike" kao deo svoje delegacije na Zimske olimpijske igre 2018. godine u Pjongčangu, te je predložio da članovi delegacija obe države budu zajedno na ceremoniji otvaranja.   • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost