booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija stavila veto na „neuravnoteženu“ rezoluciju SAD o Siriji

RT: Rusija stavila veto na „neuravnoteženu“ rezoluciju SAD o Siriji
17.11.2017. god.


Izvor:
Vostok, RT

Savet bezbednosti UN odbacio je rusku rezoluciju o međunarodnoj istrazi o hemijskim napadima u Siriji, ubrzo nakon što je Rusija stavila veto na suprotni predlog SAD-a, nazvavši ga slabim i neuravnoteženim.

SAD i Rusija su predložile svoje rezolucije Savetu bezbednosti UN o tome kako bi Zajednički istražni mehanizam OBHZO-UN trebalo da nastavi sa istraživanjem navodnih napada hemijskog oružja u Siriji, uključujući incident u aprilu u Kan Šaikunu. Vašington za taj napad ikrivljuje vladu Bašara Asada bez čekanja na bilo kakve dokaze, a inspektori Mehanizma nikada nisu zapravo ni izašli na teren da istraže.


Veto na američku rezoluciju o proširenju mandata podržalo je 11 članova Saveta bezbednosti. Osim Rusije, Bolivija se suprotstavila rezoluciji, dok su se Kina i Egipat uzdržali.


Rusija je prvobitno povukla svoj predlog nedugo pre nego što je glasano za američki. Kasnije je vraćen na razmatranje na zahtev Bolivije. Ruski predlog je proglasen uz podršku samo četiri člana Saveta, dok je sedam odbilo, a sedam je bilo uzdržano. SAD, Francuska, Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Italija i Urugvaj glasale su protiv nacrta.

Posle glasanja, ruski izaslanik u UN-u Vasilij Nebenzja je rekao da je razočaran ishodom, pošto je predlog Rusije "bio usmeren na produženje i kvalitativno poboljšanje".

"Očekivali smo da će se razni trikovi iskoristiti kako bi Rusija izgledala odgovorna za potencijalni kraj misije Mhanizma", rekao je Nebenzja. On je, zauzvrat, stavio krivicu na one članove Saveta koji su odbacili ruski nacrt.


"U američkom nacrtu nije bilo ništa uravnoteženo", rekao je Nebenzja, dodajući da je njen jedini cilj bio da se "dovede u pitanje uloga Rusije u procesu sirijskog političkog rešenja".

"Zapravo, ambasador Velike Britanije u UN-u Metju Rajkroft rekao je to pre glasanja.

"Veleposlanik Velike Britanije rekao je da Rusiji nema mesta u političkom procesu u Siriji. Evo ga", dodao je Nebenzja.


Odluka Rusije da stavi veto na američku rezoluciju izazvala je ljutu reakciju američkog izaslanika u UN-u Niki Hejlej. Ona je optužila Moskvu da je "ubila" rezoluciju koja je dobila podršku većine članova Saveta bezbednostiUN-a, te da "potkopava" sposobnost UN-a da spreči hemijske napade u budućnosti.

Hejlijeva je takođe optužila rusku misiju da ignoriše pokušaje svojih američkih kolega da ih kontaktiraju sedmicu pre glasanja. "Naši stručnjaci su stupili u kontakt [sa američkom stranom] onoliko puta koliko su bili kontaktirani. To, nije tačno", odgovorio je Nebenzja.

 


Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut  • Izvor
  • FILE PHOTO © Lucas Jackson / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da Srbija treba da promeni odnos prema Crnoj Gori i BJR Makedoniji jer su podržale ulazak Kosova u Interpol. „Pozivam predsednika Vučića da promeni odnos prema...


Španija će u nedelju glasati protiv nacrta sporazuma o „bregzitu“ ukoliko ne bude modifikovan, tako da jasno nudi da budućnost Gibraltara, teritorije koja pripada Velikoj Britaniji, a na koji...

Denis Pušilin zvanično je preuzeo funkciju predsednika Donjecke Narodne Republike, prenosi dopisnik RIA Novosti. Ceremonija inauguracije održana je u Teatru


SAD nameravaju da vrše finansijski pritisak na Iran i Rusiju zbog njihove podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, izjavio je u utorak američki ministar finansija Stiven Mnučin. „Danas preduzimamo mere protiv...Ostale novosti iz rubrike »