booking.com
Početna stranica > Novosti

Ovo su zastrašujuće posljedice pušenja u trudnoći

Ovo su zastrašujuće posljedice pušenja u trudnoći
03.03.2018. god.
Pušenje tokom trudnoće može da poveća rizik od vanmaterične trudnoće. Takođe može da izazove abnormalnosti ili probleme sa placentom, te doktori upozoravaju žene da tokom ovog perioda prestanu da unose nikotin u svoj organizam.

"Pušenje utiče na gotovo svaki organ u tijelu. To znači da takođe ima uticaj na reproduktivni sistem izazivajući probleme sa jajovodima, grlićem materice, kvalitetom jajnih ćelija", objašnjava doktor Asima Ahmad.

 
U slučaju da pokušavate da zatrudnite, pušenje vam takođe može otežati oplodnju. Kod muškaraca, ne samo da pušenje utiče na kvalitet sperme, već je povezano sa pobačajima.
 
Ako ste trudni, a pušite, postoje neke zastrašujuće stvari koje bi mogle da se dese vašoj bebi koje vam otkrivamo u nastavku:
 
1. Beba može da ostane bez kiseonika
 
"Cigarete sadrže niz opasnih hemikalija, uključujući nikotin, ugljen monoksid, olovo i cijanid. Kod trudnica koje puše, ove hemikalije kruže krvnim sitemom i dolaze do bebe, utičući na bebin izvor kiseonika i nutrijenata", kaže doktor Alan Kupermen.
 
On objašnjava da niktoin sužava krvne sudove u tijelu, te na taj način može da smanji dotok kiseonika bebi.
 
2. Beba se može roditi prije vremena i imati manjak težine
 
Prema Univerzitetu Rochester, novorođenčad sa manjkom tjelesne težine često imaju zdravstvene probleme. Obično je riječ o težem navikavanju na hranu, dobijanju na težini, održavanju toplote i borbi sa infekcijama. Djeca koja se prijeveremeno rode takođe mogu da imaju probleme sa disanjem, kao i oboljenja nervnog sistema, koji čak mogu da uključe krvarenje unutar mozga.
 
 
3. Često imaju određene defekte
 
Bebe koje su rodile majke pušači češće imaju tjelesne defekte, a najčešće je riječ o rascjepu usne. Druge deformacije mogu biti oblik lobanje i lica, problem sa grlom, debelim crijevom, jetrom…
 
4. Možete imati pobačaj
 
Postoji podatak da se oko 24.000 mrtvih beba rodi u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine. Dokazano je da postoji povećan rizik od rađanja mrtvog djeteta ili pobačaja za žene koje puše tokom trudnoće.
 
5. Postoji povećani rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS)
 
Prema CDC-u, postoji oko 3.500 smrtnih slučajeva u toku spavanja među bebama širom svijeta. Sindrom iznenadne smrti se definiše kao smrt novorođenčeta za koju se ne može naći uzrok smrti. Kada žena pušti tokom trudnoće i nakon, rizik se povećava.


  • Izvor
  • B92


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamine A, B1 i B2, C, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.   Idealan je čistač organizma, a poslednja istraživanja pokazala su da su...


 Čia semenke mogu da apsorbirbuju gotovo 12 puta više tečnosti od svoje težine, zbog čega su odličan sastojak za zdravi (i fini) puding. Stoga ne čudi da se danas...

 Ova bakterija se prenosi fekalno oralnim putem, a ljudi se zaraze uglavnom preko kontaminirane hrane ili vode.   Postoji oko 2200 tipova salmonele koje mogu biti uzrok trovanja hranom, a pomenuta...


 Muzika ne aktivira samo slušni apart, ona isto tako pokreće mnogo regija u mozgu, uključujući one za kretanje, jezik, pažnju, pamćenje i emocije.   - Ne postoji stimulans koji simultano utiče...

Znali ste da je mnogo soli loše po zdravlje, ali niste imali pojma šta to radi vašim crevima.Ostale novosti iz rubrike »