BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rogozin: Imamo mnogo drugih planova i spremni smo da ih realizujemo

Rogozin: Imamo mnogo drugih planova i spremni smo da ih realizujemo
31.12.2020. god.


„Roskosmos“ dočekuje 2021. godinu sa velikim nadama, rekao je generalni direktor ruske kosmičke korporacije Dmitrij Rogozin u svojoj novogodišnjoj čestitki, ističući da je 2020. godina bila teška zbog ograničenja koja su uvođena u celom svetu zbog pandemije virusa korona.


„Ispraćamo ovu godinu i dočekujemo novu 2021. godinu sa velikim nadama, sa velikom nadom da će kosmodrom Vostočni početi da radi punim kapacitetom“, rekao je Rogozin.


On je takođe dodao da se nadaju da će sledeće godine obezbediti lansiranje novog orbitalnog modula „Nauka“ sa kosmodroma Bajkonur i lansiranje automatske stanice „Luna 25“ na prirodni Zemljin satelit sa kosmodroma Vostočni.

„Imamo mnogo drugih planova i spremni smo da ih realizujemo“, istakao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, 2020. godina je bila teška za raketno-kosmičku industriju zbog mera sa kojima se suočila Rusija i svet zbog pandemije virusa korona.

„Uprkos tome, raketno-kosmička industrija Rusije radila je bez prekida. Realizovali smo sva planirana lansiranja, uključujući i lansiranja sa posadom sa Bajkonura“, dodao je on.

Rogozin je takođe prokomentarisao da je tokom lansiranja raketa sa kosmodroma Bajkonur i Vostočni turista bilo i pre pandemije, a biće ih i u budućnosti.

„Pre pandemije na Vostočnom i Bajkonuru bilo je i biće more turista“, napisao je on na Fejsbuku, odgovarajući na pitanje jednog korisnika „kakva je situacija sa gostima i medijima na ta dva kosmodroma“.

Predstavnici kosmodroma Bajkonur su 2019. godine saopštili ruskim medijima da se tokom lansiranja rakete „Sojuz FG“ očekivao rekordan broj gostiju – oko hiljadu. U decembru prošle godine uprava industrijskog i inovacionog razvoja administracije Kizilordinske oblasti u Kazahstanu saopštila je da su vlasti Kazahstana izdvojile teritoriju od 50 hektara na kojoj je planirana izgradnja turističke zone „Bajkonur“.

Sledeće godine, pored stanice „Luna 25“, „Roskosmos“ planira da realizuje šest lansiranja britanskih komunikacionih satelita „Van Web“. „Roskosmos“ je 2020 godine realizovao 17 lansiranja raketa sa kosmodroma Bajkonur, Pleseck, Vostočni i Kuru.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Evgeniя Novoženina/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nakon nedavnog uspeha stizanja do Crvene planete, kineska kosmička agencija najavila je novi visoki cilj, odnosno 11 misija i slanja desetak kosmonauta u kosmos u naredne dve godine. Jang Livej,...


Japanska kosmička agencija (JAXA) potvrdila je otkriće dve vrste organskih materija na površini asteroida, prvi put u istoriji čovečanstva, u otkriću koje može da otkrije tajne života na Zemlji. Istra...

Ruski telekomunikaioni operater MTS saopštio je da njegovi korisnici mogu da pristupe prvoj 5G mreži kompanije u više od desetak oblasti oko ruske prestonice. Izuzetno brza mreža treba da pokrije...


Rusija je započela planiranje izgradnje "Venera-D", kosmičke letelice koja će biti prva koju će Moskva polasti na Veneru od sovjetskih vremena. Prvobitno planirana kao zajednička operacija sa američkom NASA-om,...

Treća vakcina protiv koronavirusa registrovana je u Rusiji i zasniva se na „savršeno konvencionalnoj“ platformi, a oni kojima je injekcija ubrizgana nisu imali neželjene efekte, rekao je za RT...


  Magnetska oluja srednjeg nivoa G2 počela je na Zemlji, navodi se u saopštenju Laboratorije za rentgensku astronomiju Sunca Instituta za fiziku Ruske akademije nauka. Ukupno posto


Ostale novosti iz rubrike »