Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Lečenje tretmanom „trojanskog konja“ čini da se rak samouništi bez upotrebe lekova

RT: Lečenje tretmanom „trojanskog konja“ čini da se rak samouništi bez upotrebe lekova
28.09.2020. god.

 


Novi eksperimentalni tretman, kako se navodi, prevari ćelije raka da se samounište, bez upotrebe bilo kakvih lekova, pružajući novu nadu za pobedu u ratu protiv mnogih različitih vrsta ove bolesti.


Tretman uključuje nanočesticu presvučenu aminokiselinom koja se naziva L-fenilalanin. Hemikalija se prirodno ne proizvodi u telu, već se apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda koje ljudi konzumiraju.


L-fenilalanin je savršen mamac, jer je jedna od glavnih ćelija 
aminokiselina karcinoma koje su potrebne da rastu i šire se po ljudskom telu, praveći pritom pustoš.


Novi tretman pokazao se neverovatno uspešnim na miševima. Tajna je nanočestica Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic, ili skraćeno Nano-pPAAM.

Nano-pPAAM pokreće prekomernu proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) što uzrokuje kaskadni efekat unutar ćelija karcinoma, ubijajući ih, te ostavljajući okolne, zdrave ćelije neozleđenim.


„Suprotno uobičajenoj mudrosti, naš pristup podrazumevao je upotrebu nanomaterijala kao leka umesto kao nosača leka“, kaže naučnik Dalton Tai sa Tehnološkog univerziteta Naniang u Singapuru.

Metoda ubija približno 80 posto ćelija karcinoma dojke, kože i želuca kod miševa, uporedo sa vodećim hemoterapijskim tretmanima, ali bez težih neželjenih efekata. Istraživanje nanočestica obično se fokusira na njihovu upotrebu kao mehanizam za isporuku lekova, a ne kao sam tretman.

Još uvek postoji duga serija regulatornih prepreka koje treba prevazići pre nego što će tretman biti dostupan za ljude.

Ako prođe kroz klinička ispitivanja, takođe će pomoći u borbi protiv oblika lekova otpornih, ponavljajućih oblika raka, pružajući još jedan mogući svetionik nade; bez lekova protiv kojih rak neće imati čemu da se odupre.

 


Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...

  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ostale novosti iz rubrike »