Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Nova ruska proteza za ruku vraća osećaj dodira

Nova ruska proteza za ruku vraća osećaj dodira
26.09.2020. god.


Ruski holding „Švabe“ (po osnivaču firme Fjodoru Borisoviču Švabe) zajedno sa kompanijom „Motorika“ je ovog leta napravio prvu seriju nove proteze za ruku koja pokazuje visok rezultat u osećaju na vrhovima prstiju, piše Russia beyond.

Nove proteze ne samo da maskiraju fizički nedostatak, već postaju zamena za izgubljeni deo tela. Na ispitivanjima proteze su pokazale visoke  rezultate u osećaju na vrhovima prstiju, brzini i broju hvatova, kao i različitim pozicijama šake, naponu i buci koju ostvaruje.


Proteze su već puštene u prodajni opticaj u Rusiji, dok je Indija poručila veliku partiju. Proizvodnja je organizovana u Volgodsko optičko-mehaničkom zavodu holdinga „Švabe“, dok se testiranje proteza vrši u dijagnostičkom centru „Motorika“ na teritoriji „Skolkova“.

Specijalisti pogona „Vologda“  sastavljaju mehanički deo proteze i unutrašnji skelet šake, koji se sastoji od pogona, sistema zupčanih točkova, metalnog okvira i metalnih prstiju, koji se pokreću pomoću posebnog elektromotora. Dalje, elektronske komponente instalira „Motorika“.

Svake godine se u Rusiji javlja potreba za 40 hiljada novih proteza.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Rosteh / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...

  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ostale novosti iz rubrike »