Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Nova ruska proteza za ruku vraća osećaj dodira

Nova ruska proteza za ruku vraća osećaj dodira
26.09.2020. god.


Ruski holding „Švabe“ (po osnivaču firme Fjodoru Borisoviču Švabe) zajedno sa kompanijom „Motorika“ je ovog leta napravio prvu seriju nove proteze za ruku koja pokazuje visok rezultat u osećaju na vrhovima prstiju, piše Russia beyond.

Nove proteze ne samo da maskiraju fizički nedostatak, već postaju zamena za izgubljeni deo tela. Na ispitivanjima proteze su pokazale visoke  rezultate u osećaju na vrhovima prstiju, brzini i broju hvatova, kao i različitim pozicijama šake, naponu i buci koju ostvaruje.


Proteze su već puštene u prodajni opticaj u Rusiji, dok je Indija poručila veliku partiju. Proizvodnja je organizovana u Volgodsko optičko-mehaničkom zavodu holdinga „Švabe“, dok se testiranje proteza vrši u dijagnostičkom centru „Motorika“ na teritoriji „Skolkova“.

Specijalisti pogona „Vologda“  sastavljaju mehanički deo proteze i unutrašnji skelet šake, koji se sastoji od pogona, sistema zupčanih točkova, metalnog okvira i metalnih prstiju, koji se pokreću pomoću posebnog elektromotora. Dalje, elektronske komponente instalira „Motorika“.

Svake godine se u Rusiji javlja potreba za 40 hiljada novih proteza.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Rosteh / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska kosmička korporacija „Roskosmos“ počeće 2021. godine sa primenom programa „Sfera“, koji predviđa stvaranje satelitske grupe od više od 600 kosmičkih objekata, saopštio je direktor korporacije Dmitrij Rogozin


Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


Ostale novosti iz rubrike »