Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za lansiranja rakete „Sojuz 2.1b“

Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za lansiranja rakete „Sojuz 2.1b“
13.09.2020. god.


Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju.

„Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna lansiranja rakete-nosača ‘Sojuz 2.1b’ sa kosmodroma ‘Pleseck’. Ovu naredbu potpisao je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju.

Radi se o planiranom lansiranju sistema ‘Gonjec M’ u orbitu, koji obezbeđuje veze van područja pokrivenosti mobilnih operatera. Takođe, kao korisni teret biće lansirano nekoliko satelita koje su napravili ruski univerziteti, kao i svemirski moduli iz Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Litvanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nemačke. Među njima su uređaji za testiranje IoT tehnologija, istraživanje svemira i identifikaciju civilnih brodova.


U sopštenju se napominje se da će ova odluka omogućiti da se industriji privuku dodatna vanbudžetska sredstava, kao i da se ojačaju pozicije Rusije na globalnom tržištu svemirskih usluga.

Ranije je saopšteno da je za 28. septembar i u novembru-decembru 2020. godine planirano da se prvi put lansira šest satelita „Gonjec M“ na dve rakete-nosača „Sojuz 2.1b“ sa potisnim raketnim blokovima „Fregat“ sa kosmodroma „Pleseck“. Pre toga, on je lansiran raketama „Rokot“. Planira se da se ubuduće ovi sistemi lansiraju sa kosmodroma „Vostočni“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Mamontov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...

Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ruska kosmička letelica "Sojuz", koja treba da u rekordnom roku doveze posadu sledeće misije na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), postavljena je na lansirnu rampu. Pripreme za poletanje, koje je zakazano...


Ostale novosti iz rubrike »