Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Egipatski arheolozi otkrili 13 zapečaćenih kovčega starih 2500 godina

RT: Egipatski arheolozi otkrili 13 zapečaćenih kovčega starih 2500 godina
09.09.2020. god.


Ministarstvo turizma i starina potvrdilo je otkriće 13 drvenih kovčega u netaknutom stanju, od kojih je svaki star najmanje 2.500 godina i da su zapečaćeni kada su prvi put pokopani, a verovatno ih ima još.

Prema saopštenju za štampu, grobnica je otkrivena u blizini pustinjske nekropole Sakara u Egiptu, nekih 11 metara pod zemljom, sa drvenim sarkofazima koji su i dalje zapečaćeni i uglavnom neoštećeni, a neki čak imaju i originalnu boju na drvetu.


Prema rečima ministru turizma Kaleda al Ananija, takođe su pronađene tri zapečaćene niše, te da će verovatno biti mnogo više otkrića u ovoj grobnici tokom narednih meseci.S obzirom na besprekorno stanje grobnice, arheolozi očekuju da će pronači i blago skriveno u njoj.

Bilo koji predmet pronađen pored mrtvih rasvetliće njihov status, bogatstvo i uticaj, mada za sada, identitet preminulih ostaje misterija.

U međuvremenu, ministarstvo najavljuje događaje putem video snimaka, verovatno u pokušaju da vrati život u narušenu turističku industriju zemlje, koja je dodatno oslabljena pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada otvorila je pristup muzejima i kulturnim znamenitostima 1. septembra.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...

Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ruska kosmička letelica "Sojuz", koja treba da u rekordnom roku doveze posadu sledeće misije na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), postavljena je na lansirnu rampu. Pripreme za poletanje, koje je zakazano...


Ostale novosti iz rubrike »