Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija planira da izgradi sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu

RT: Rusija planira da izgradi sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu
26.05.2020. god.


Rusija planira da stvori sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu i pilotirane kosmičke letelice, izjavio je Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije "Roskosmos".

U razgovoru za Radio Komsomoljskaja pravda, Rogozin je objasnio kako Međunarodna kosmička stanica (MKS) treba da bude u funkciji još sedam-deset godina, a kao svetski lider u kosmičkoj industriji Rusija bi trebalo da bude na čelu onoga što sledi .


"Kao zemlja koja je oduvek bila lider u stvaranju orbitalnih stanica, Rusija bi trebalo odmah da započne rad na stvaranju nove."

Prema rečima Rogozina, još uvek nije jasno da li će stanica biti posećivana ili stalno naseljena, nacionalna ili međunarodna, ali „tehnička obuka treba da počne već sada“. Rogozin je takođe saopštio da Roscosmos „razmatra mogućnost stvaranja krilatih kosmičkih brodova za letove do orbitalnih stanica“, što bi pomoglo u izgradnji potpuno nove kosmičke stanice.


Šef "Roskosmosa" napomenuo je kako bi novi ruski šatl bio duhovni naslednik sovjetskekosmičke letelice "Buran" koja je izvršila samo jednu misiju 1988. godine. Program "Buran" prvobitno je pokrenuo SSSR kao odgovor na američki program kosmičkog šatla, a po izgledu je bio sličan NASA-inom šatlu.


Sletanje "Burana" na Bajkonur u 9.25 časova 15.11.1988. godine, nakon što je dva puta obleteo Zemlju, foto: © Sputnik / Aleksander Mokletsov

Poslednje saopštenje Rogozina o planovima je još jedno u nizu, a krajem 2019. godine je saopštio da "Roskosmos" namerava da stvori univerzalni modul za sletanje na Mesec. U istom intervjuu za Komsomoljskaju pravdu, Rogozin je takođe objasnio da Moskva "nikome neće dozvoliti privatizaciju Meseca" i neće učestvovati u mesečevoj trci "sličnoj kao predizborna kampanja".


Rogozinovi komentari bili su odgovor na nedavno naređenje koje je potpisao američki predsednik Donald Tramp, a u kojem je rečeno da Amerikanci trebaju imati pravo da se bave „komercijalnim istraživanjem i korišćenjem resursa u kosmosu“.


Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • Međunarodna kosmička stanica, © NASA / Roscosmos / Handout via Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.


Evropska kosmička agencija je objavila neverovatni deo snimka, mukotrpno rekonstruisan, prikazujući Marsov ogromni krater Koroljev, verovatno budući izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad budemo uspeli.

  Globalna pandemija ove godine je dovela do toga da i u našoj zemlji veliki broj đaka i studenata nastavu prati preko interneta ili TVa. Ipak, trend onlajn kurseva, YouTube...


Visoka cena rakete "Angara" A5 posledica je njene montaže u dva grada - Moskvi i Omsku, kao i proizvodnje delova, izjavio je za RIA Novosti portparol državne korporacije "Roskosmos&qu...

  Novi najbrži super-računar na svetu nalazi se u Japanu, u Riken Institutu.  


Arheolozi koji rade na Stounhedžu navode da su "zapanjeni" nakon što su otkrili najveću praistorijsku strukturu ikada pronađenu u Velikoj Britaniji, odnosno krug dubokih podzemnih prolaza koji datira od...


Ostale novosti iz rubrike »