Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec
25.05.2020. god.


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije.

Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se Amerikancima osigurava pravo na izvlačenje kosmičkih resursa, te je naredio da se u narednih šest meseci razgovaraju o sporazumima s drugim zemljama o Mesecu i drugim kosmičkim agencijama. Tada je "Roskosmos" ove planove nazvao agresivnim i štetnim za međunarodnu saradnju.


"U svakom slučaju nećemo dozvoliti privatizaciju Meseca od strane nikoga. To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom", rekao je Rogozin u programu radija Komsomoljskaja pravda, prenose RIA Novosti.

Istovremeno, Rogozin je primetio da Rusija ima svoj lunarni program koji će ta država sprovesti.

Podsetio je da je prva ruska automatska misija planirana da bude poslata na Mesec 2021. godine. Rusija, tada SSSR, aparat je poslednji put poslala na Mesec 1976. godine.


Početkom maja, Rojters je izvijestio pozivajući se na izvore da je Trampova administracija pripremala nacrt novog međunarodnog ugovora o vađenju minerala na Mesecu, te da je planirano da privuče Kanadu, Japan, Evropsku uniju i UAE, te da Rusija nije neće biti među stranama sporazuma.


Rogozin je uporedio ove planove sa invazijom na Irak i Avganistan, kada su se američke vojne operacije odvijale bez saglasnosti UN-a i međunarodne zajednice. Kasnije

je "NASA" pozvala "Roskosmos" da se pridruži međunarodnom sporazumu „Artemis Akords“ o razvoju Meseca.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Anton Denisov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.


Evropska kosmička agencija je objavila neverovatni deo snimka, mukotrpno rekonstruisan, prikazujući Marsov ogromni krater Koroljev, verovatno budući izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad budemo uspeli.

  Globalna pandemija ove godine je dovela do toga da i u našoj zemlji veliki broj đaka i studenata nastavu prati preko interneta ili TVa. Ipak, trend onlajn kurseva, YouTube...


Visoka cena rakete "Angara" A5 posledica je njene montaže u dva grada - Moskvi i Omsku, kao i proizvodnje delova, izjavio je za RIA Novosti portparol državne korporacije "Roskosmos&qu...

  Novi najbrži super-računar na svetu nalazi se u Japanu, u Riken Institutu.  


Arheolozi koji rade na Stounhedžu navode da su "zapanjeni" nakon što su otkrili najveću praistorijsku strukturu ikada pronađenu u Velikoj Britaniji, odnosno krug dubokih podzemnih prolaza koji datira od...


Ostale novosti iz rubrike »