Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Srbski naučnici napravili test na koronu, radi i ako virus mutira

Srbski naučnici napravili test na koronu, radi i ako virus mutira
12.05.2020. god.
Početkom prošle nedelje počelo je epidemiološko istraživanje kolektivnog imuniteta koje obuhvata 7.000 domaćinstava. Danas se testira prva od 1.600 porodica iz Beograda i počinje pozivanje porodica u unutrašnjosti. Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije ističe da test odlično radi i da dnevno može da se testira i do 1.000 uzoraka.


Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da je antigen stigao prošle nedelje i da su u rekordno kratkom periodu uspeli da naprave prototip testa, uz mnogo manje problema nego što su očekivali.


"Test odlično radi. Već smo ga testirali na 400 uzoraka negativnog pola, kao i na pozitivnim serumima i jako smo zadovoljni rezultatima", istakla je Gnjatovićeva za RTS.

Naglašava da se pokazalo da je kvalitet testa odličan i da za sada nisu primećeni nikakvi lažno pozitivni ili negativni rezultati. Smatra da kvalitet našeg testa definitivno ne zaostaje za kvalitetom uvoznih.

Očekuje se da će masovna proizvodnja testova da krene za par nedelja.

"Potrebno je da završimo validaciju na odgovarajućem broju uzoraka. Važno je i da se po ubrzanom postupku ispita stabilnost testa, ali ne očekujemo nikakve probleme. Za par nedelja možemo da krenemo u masovniju proizvodnju", kaže Marija Gnjatović.

Ističe da nakon testiranja uzoraka rezultat može da se izda istog dana.

"U kom trenutku će građani biti obavešteni o rezultatu, to već ne mogu da kažem. Radi se po protokolu koji je Medicinski fakultet napravio. Naše je da testiramo građane i istog dana izdamo rezultat", objašnjava Gnjatovićeva.

Za šta služe testovi
Marija Gnjatović navodi da dnevno može da se testira i do 1.000 uzoraka, ali da ne postoji potreba za tolikim brojem.

"Svakako se radi na automatizaciji i procesa analize i procesa proizvodnje. Država je stala iza ovog projekta. Shvatili su da je projekat od nacionalnog značaja i uložili značajna sredstva da se osnaži domaći proizvođač", kaže Marija Gnjatović.

Smatra da postoji šansa i da Srbija počne sa izvozom svojih testova jer će proizvodni kapaciteti biti značajno uvećani.

Testovi služe da se vidi ko je došao u kontakt sa virusom, da li je organizam pokušao na neki način da se izbori sa njim i da li je stvorena neka vrsta zaštite.

"Postoje dve klase antitela. Jedna se javlja tokom akutne faze infekcije, kada je virus aktivan. Druga faza se javlja kada se već izborite sa virusom. Ostaje imunitet, odnosno odgovor organizma. Ova istraživanja služe da utvrde i jedno i drugo, pa i da eventualno identifikuje pojedince koji imaju ta početna antitela, ali svakako to nikako nije potvrdni test za postojanje aktivnog virusa u organizmu. Za to se koriste pi-si-ar testovi", objašnjava Marija Gnjatović.

Kaže da će testovi biti validni i ako virus mutira jer su birane proteinske komponente virusa koje ne podležu mutacijama. Za testiranje je samo potrebno dati krv.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Evgeniй Epančincev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija je koristila konstelaciju svojih satelita kako bi istražila neobične slabosti magnetnog polja Zemlje. Čini se da se čudna anomalija za koju se veruje da je odgovorna...


Rusija planira da stvori sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu i pilotirane kosmičke letelice, izjavio je Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije "Roskosmos". U razgovoru

"Roskosmos" razmatra mogućnost pravljenja krilatog pilotiranog kosmičkog broda za letove do orbitalnih stanica, rekao je Dmitrij Rogozin, generalni direktor državne korporacije. "Sada je razvoj upravljačko


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije. Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) testirali su brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a, rekao je kosmonaut Aleksandar Skvorcov. On se u februaru vratio na...Ostale novosti iz rubrike »