BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Rohani: Iran će nastavi sa jačanjem suverenog interneta

Rohani: Iran će nastavi sa jačanjem suverenog interneta
12.12.2019. god.


Iran ima nameru da nastavi sa jačanjem suverenog interneta, ali se neće isključivati sa globalne mreže, rekao je predsednik Irana Hasan Rohani.


„Ako najavimo da ćemo jačati nacionalnu informacionu mrežu, neprijatelji zemlje će početi sa propagandom - Vlada Irana namerava da se isključi sa stranog interneta. Međutim, to nije tako, jer pored stranog interneta mi želimo jaku nacionalnu informacionu mrežu, kako bi narod mogao da koristi i jedan i drugi“, istakao je Rohani.

Ranije je portparol vlade Irana Ali Rabi izjavio da „ni danas niti u bilo koje drugo vreme“ ne postoje planovi da se isključe sa interneta i u slučaju da razviju sopstveni.

Sredinom novembra u Iranu je bio ograničen pristup internetu. Vlasti Irana su donele odluku da isključe širok pristup internetu, nakon što je 15. novembra u zemlji izbio talas protesta koji su prerasli u nerede.

Vlasti su svoju odluku obrazložile potrebom da se osigura bezbednost zemlje u teškoj situaciji. Iran je tvrdio da će internet biti vraćen nakon što u zemlji zavlada mir, što se i desilo krajem novembra.

U Iranu je sedmicu i po bio ograničen pristup stranim sajtovima i pretrazi, ali je bio dozvoljen pristup lokalnim stranicama na internetu.

SAD su odmah podržale demonstrante u želji za smenom vlasti u Teheranu.

 



  • Izvor
  • foto: © TASS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...

U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.


Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju u inovacijama u obrazovanju (Design For Future Education – D4FE), koje je održano u Pekingu....


Ostale novosti iz rubrike »