BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

„Roskosmos“ predložio dve varijante raketa za let na Mesec

„Roskosmos“ predložio dve varijante raketa za let na Mesec
11.12.2019. god.


Dva koncepta programa superteške klase nosača-raketa predata su na odobrenje Vladi, izjavio je za RIA Novosti Dmitrij Čirkin, generalni direktor organizacije "Agat".

"Do danas je program prekomernih prevoznika dostavljen vladi, a u kom obliku će biti odobren, teško je reći. Postoje dva scenarija. Minimalna je iznosa 700 milijardi, a maksimalni nešto više od jednog biliona", rekao je Čirkin.


Organizacija "Agat" je finansijski institut "Roskosmosa" koja vrši ekonomsku ekspertizu projekata raketne i kosmičke industrije. Ranije je institut otkrio da za stvaranje superteške rakete treba najmanje 700 milijardi rubalja.

Ranije su izvori za RIA Novosti iz kosmičke i raketne industrije izvestili da je "Roskosmos" dizajnirao supertešku raketu "Jenisej" i njenu verziju "Don". Prva je namenjena da isporučuje teret težak najmanje 100 tona u nisku orbitu Zemlje, a do Meseca do 27 tona. Druga, snažnija 140 tona, odnosno 33 tone. Rakete bi trebalo da se koriste za lansiranje transportnog letelica tipa Orel težine 20 tona, lunarnog kompleksa za sletanje i poletanje, kao i modula lunarne baze težine 27-32 tone.

Pre odluke o stvaranju superteške rakete, planirano je osvajanje Meseca uz pomoć nekoliko lansiranja teških raketa "Angara", postavljanje potrebnih modula u niskoj orbiti, a potom slanje na Mesec.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o stvaranju superteške rakete početkom 2018. godine. Prvo lansiranje zakazano je za 2028. godinu, a planirano je da se lansirni kompleks izgradi na kosmodromu Vostočni.

Ranije je potpredsednik vlade Jurij Borisov rekao da se program za stvaranje superteške rakete nosača kreće u rasponu od jednog do 1,7 biliona rubalja. 


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Anton Denisov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...

U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.


Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju u inovacijama u obrazovanju (Design For Future Education – D4FE), koje je održano u Pekingu....


Ostale novosti iz rubrike »