BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Ruska posada MKS-a će tražiti naftu

Ruska posada MKS-a će tražiti naftu
10.12.2019. god.


Infracrveni radiometar visoke rezolucije za traženje minerala sa Međunarodne kosmičke stanice (MKS) trenutno se razvija u ruskoj kompaniji za kosmičke sisteme (deo Roskosmosa), saopštila je kompanija za RIA Novosti.

"Novi instrument nakon postavljanja na Međunarodnu kosmičku stanicu pomoći će da se nadgleda stanje okeana i istraže dinamički procesi u vodama, izvrši tematsko mapiranje zemljine površine, uključujući geološko mapiranje - pretragu i identifikaciju minerala, otkrivanje mogućih područja gasnih i naftnih polja", navodi se u saopštenju. .

Radiometar će omogućiti praćenje industrijskih i prirodnih vanrednih situacija, prirodnih hidrometeoroloških pojava, otkrivanje žarišta šumskih i podzemnih požara, velikih toplotnih emisija zagađivača, kao i određivanje vlage tla, nivoa podzemnih voda i traženje podzemnih voda i geotermalnih izvora.

Takođe će postati alat za proučavanje vulkanske aktivnosti, dinamike zona permafrosta, predviđanje seizmičke aktivnosti, omogućiće procenu stanja deponija industrijskog i kućnog otpada, te će moći da reši mnoge druge probleme, navodi se u saopštenju.

Razvoj uređaja je već završen i njegova proizvodnja je započela. Završetak radova na stvaranju opreme planirana je 2022. godine. Biće instaliran na spoljnoj površini multifunkcionalnog laboratorijskog modula „Nauka“, čije je lansiranje zakazano za novembar 2020. godine.
 


  • Izvor
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...

U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.


Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju u inovacijama u obrazovanju (Design For Future Education – D4FE), koje je održano u Pekingu....


Ostale novosti iz rubrike »