BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Zašto je Kamaz najbolji na svetu?

Zašto je Kamaz najbolji na svetu?
06.12.2019. god.


Kamaz je jedan od najmoćnijih kamiona na svetu. Pored toga što prevozi teret on je i nezamenljivi pomoćnik vojske i policije, i višekratni šampion maratonskog relija „Dakar“.

1. KAMAZ-5320 

KAMAZ-5320

Prvi kamion ove marke pojavio se 1976. godine. Legendarni KAMAZ-5320 bio je u serijskoj proizvodnji skoro 25 godina. Sovjetski konstruktori su žurili da zadovolje potrebe sovjetske industrije toga doba. U prvoj godini proizvodnje svakodnevno je sa trake silazio 21 kamion. Ovaj model je poslat u Istočnu Nemačku da opslužuje sovjetske trupe, piše Russia beyond.

Model KAMAZ-5320 bio je lak za upravljanje, imao je veću kabinu nego drugi kamioni i dobro se pokazao na neravnom terenu izvan puteva. Slaba tačka mu je bio loš kvalitet delova u prvim partijama ovog kamiona. Zato su kvarovi bili česti i neotklonjivi. Taj nedostatak je saniran u narednim modelima.

2. KAMAZ-4310 

Ovaj omiljeni model sovjetske armije proizvodi se već 40 godina. Od posebne koristi je bio vojnim trupama razmeštenim u Avganistanu. Bio je pouzdan i komforan, i podjednako koristan u transportu opreme i žive sile. KAMAZ-4310 sa montiranim protivvazduhoplovnim topom bio je moćno oružje, idealno za pokrivanje kolona sa transportom.

3. KAMAZ-4326-9 VK 

Ovaj višekratni šampion mnogobrojnih auto-trka duže od jedne decenije se koristi kao glavno transportno sredstvo ekipe „KAMAZ-Master“. Kamion težak 9 tona brzo razvije brzinu od 140 km/č, i to na neravnom terenu izvan puteva. Od samog starta do pune brzine je neobično tih.

4. KAMAZ-6350

Ovo je jedan od najboljih modela Kamaza svih vremena. Efikasan je na ekstremno niskim i ekstremno visokim temperaturama te ga rado koriste i arktičke trupe ruske armije i Kraljevske oružane snage Saudijske Arabije. Modifikacija ovog modela sa oznakom 63501, poznatija pod nazivom „Medved“ prilagođena je potrebama prevoza teškog artiljerijskog oruđa koje zajedno sa projektilima i posadom može težiti i 12 tona.

5. KAMAZ-63968 „Tajfun“ 

Oklopni model „Tajfun-K“.

Gorko iskustvo iz ratova u Avganistanu i Čečeniji svedoči da prevoz vojnika u običnim kamionima može rezultirati velikim gubicima ukoliko ovo ranjivo prevozno sredstvo upadne u zasedu. Zbog toga je Kamaz napravio oklopni model „Tajfun“ koji je dobro zaštićen od fugasno-rasprskavajućih projektila i teških mitraljeza. Danas „Tajfun“ koriste ruska vojna policija, rudari, vojna obaveštajna služba i Specnaz.

Boris Jegorov,
Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Red Bull Content / Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.  


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 

Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...


U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.


Ostale novosti iz rubrike »