BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Kina razvija reaktor vreliji od Sunca

Kina razvija reaktor vreliji od Sunca
04.12.2019. god.

Većina razvijenih zemalja ima neki od programa istraživanja obnovljivih izvora energije. Ulaže se i u nove metode kao što je nuklearna fuzija.

Kina je nedavno završila izgradnju reaktora HL-2M na Jugozapadnom Institutu za fiziku, u gradu Lešan u provinciji Sečuan. Kada bude bio u potpunosti u funkciji, reaktor če dostizati temperature deset puta veće od onih na Suncu. Razlog za ovako visoku toplotu je ispitivanje nuklearne fuzije, koja se prirodno dešava na Suncu, kao i na drugim zvezdama.

 Kina je takođe deo međunarodnog programa ITER, koji se bavi novim izvorima energije, a u njemu učestvuje 34 zemalja.

 

Ivan Trajković

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 

Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...


U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.

Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima


XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Ostale novosti iz rubrike »