BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Na trasi kraka gasovoda „Turski tok“ koji prolazi kroz Srbiju otkrivene 54 arheološke lokacije

Na trasi kraka gasovoda „Turski tok“ koji prolazi kroz Srbiju otkrivene 54 arheološke lokacije
01.12.2019. god.


Tokom pripremnih radova pronađeni su brojni artefakti iz daleke prošlosti.

Ovo je dopisniku agencije TASS 
rečeno iz službe za odnose sa javnošću glavnog izvođača radova na ovom cevovodu, kompanije IDC (Infrastructure Development and Construction).

Tokom izgradnje bilo je angažovano osam arheoloških timova koji su pre nego što su postavljene cevi obavili opsežna arheološka istraživanja i iskopavanja. Duž rute kraka gasovoda koji prolazi kroz Srbiju nalaze se 54 arehološke lokacije. Stručnjaci nisu bili iznenađene prisustvom istorijskih vrednosti.

Tokom radova na području Petrovaradina pronađen je skelet iz četvrtog ili petog veka nove ere, dok je pored Sente otkriveno veliko antičko naselje, koje potiče iz perioda trećeg i četvrtog veka nove ere.

Petrovaradin

Pronađeni artefakti svedoče o tome da su u vreme antike na tim mestima bila prisutna plemena Sarmata. Posle neophodnih proučavanja biće priređena izložba svih nalaza do kojih se došlo tokom radova na izgradnji gasovoda. Biće objavljen i specijalni album sa informacijama o svakom pronalasku.

Graditelji su pustili arehologe da rade na miru, pružajući im mogućnost da se upoznaju sa starim grobljima i odnesu i sačuvaju sve vredne iskopine. Arheološke deonice su tako zaobilažene, a sa polaganjem cevi nastavljano duž rute, da bi se posle završetka iskopavanja vraćalo na mesta koja su preskočena. Bez obzira na to cevi gasovoda postavljane su zavidnim tempom, saopštila je služba za odnose sa javnošću.

U ovom trenutku arheolozi nastavljaju sa izučavanjem pronađenih artefakata. Kada taj posao bude obavljen uslediće konferencija za novinare na kojoj će biti pokazani najinteresantniji nalazi.

Russia beyond  • Izvor
  • foto: Jens Büttner/Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...


Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin pokazao je kako izgleda proces sklapanja rakete-nosača „Sojuz 2“. Na objavljenom video snimku vide se komponente rakete, rad na konstrukciji i na motorima rakete se

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.   Kompanija Korg...


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Ostale novosti iz rubrike »