BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Pametna kuća – šta je to?

Pametna kuća – šta je to?
30.11.2019. god.

Svi su čuli za pametan telefon, pametan aparat za kafu, ali za pametnu kuću? Iako mnoge ume da zbuni ovaj izraz, pametna kuća nije nedostižan san čoveka današnjice. Naprotiv, savremena porodica može živeti u pametnoj kući, domu koji obavlja sve važne poslove umesto svakog člana ponaosob i praktično ide ispred njihovih potreba.

Kako je ovo moguće pitate se?

Filmski scenario u sopstvenoj kući

Zamislite hladan decembarski dan. Vozite se promrzli s posla i znate da vas kod kuće čeka topli kutak. Umesto da izađete iz automobila da otvorite kapiju, ona se otvara sama. Prilazite garaži – otvaraju se garažna vrata. Ulazite u kuću, uključuju se svetla i lampe, razmiču se zavese ili žaluzine. Temperatura u svim prostorijama je idealna, jer se grejanje uključilo pola sata pre vašeg dolaska. U kuhinji vas čeka spremljena kafa, u rerni podgrejan ručak. Od svega ovog vas deli samo jedan klik!

Iako deluje kao scena iz nekog holivudskog filma, ovo je zapravo vrlo realan scenario koji kreirate vi sami. Sve što je potrebno jeste da programirate svoju kuću. Dom koji prati vaša uputstva, potrebe i dnevni raspored obaveza je lako imati. Postoje smart home sistemi koji ne samo da povezuju sve uređaje u vašoj kući, već vas štite od mogućih lopova i napadača svojim bezbednosnim programima.

Povezivanje svega sa svim ili IoT – Internet inteligentih uređaja

Da biste razumeli kako funkcioniše pametna kuća potrebna vam je samo jedna stvar – Internet. Smart home ili pametna kuća jeste kuća u kojoj su svi uređaji povezani na Internet i međusobno komuniciraju. Dakle, ne samo mobilni telefon, tablet ili računar, već i kuhinjski uređaji, zvona, satovi, zavese, prozori, kamere, kompletna rasveta – kada se svi oni povežu na Internet i razmenjuju informacije uz pomoć posebno ugrađenih senzora, dobijate kuću kojom je lako upravljati.

Koji su osnovni elementi pametne kuće?

Sistem pametne kuće funkcioniše pre svega zahvaljujući različitim vrstama senzora. To su senzori za temperaturu, senzori za rasvetu, senzori na pokret i mnogi drugi. Jedan od osnovnih elemenata ovog sistema su centralni i upravljački moduli, kao i moduli za regulaciju osvetljenja. Da bi pametna kuća funkcionisala neophodno je da ima detektore za prozore i vrata, detektore za vodu i poplave.

Naravno, u okviru svakog smart home sistema postoje alarmi i različiti sigurnosni paketi, koji uključuju video nadzor i posebne brave.

Kako se upravlja pametnom kućom?

Svaka pametna kuća ima centralni kontroler koji, kao što mu sam naziv kaže, kontroliše čitav sistem. Ovaj modul objedinjuje sve pametne uređaje u vašem domu zahvaljujući bežičnom Internetu, te komunicira sa njima i prenosi im vaše komande.

Način na koji ćete izdati komandu da se uključi aparat za kafu ili da se zatvore svi prozori u kući, na primer, birate sami. Mogućnosti su mnogobrojne. Možete se poslužiti svojim mobilnim telefonom, tabletom ili računarom, možete koristiti daljinski upravljač ili pak specijalni uređaj koji je namenjen za upravljanje smart home sistemima. Za one koji vole ekscentrično i originalno, omogućeno je čak i upravljanje glasom. „Uključi svetlo!“

Ne treba vam fakultet za pametnu kuću

Kada se susretnu sa pojmom pametne kuće, mnogi zaziru od pomisli da je to za njih jer misle da su potrebna posebna informatička znanja za njeno upravljanje. Međutim, izuzetno je lako upravljati ovim sistemom. Ukoliko znate da koristite daljinski ili mobilni telefon, znaćete da uživate i u svom pametnom domu.

Ako ste ikad instalirali bilo kakvu, pa i najjednostavniju aplikaciju na svoj telefon onda ne bi trebalo da imate poteškoća da isto uradite i sa ovim sistemom. Sve što treba jeste da naučite kako funkcioniše aplikacija kojom se kontrolišu svi pametni uređaji koje ste na sistem povezali.

U pametnoj kući ste bezbedni

Uz mnoštvo pogodnosti i komfor koji dobijate sa pametnom kućom, jedna od najznačajnijih stavki jeste bezbednost. Ovaj sistem vam omogućava sigurnost unutar vašeg doma, i ne samo to. Zahvaljujući povezanosti i komunikaciji uređaja, neće biti sigurna samo vaša kuća, već i čitavo dvorište i svi objekti u njemu. Možete, na primer, postaviti video nadzor na ulazu ili na visokoj dvorišnoj ogradi ili pak programirati sistem tako da se samonosive klizne kapije ne mogu otvoriti bez vaše komande. Na taj način osiguravate svoje dvorište i kuću od nepoželjnih posetilaca.

Uživanje u vašem pametnom domu može da počne i nesmetano da traje!

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...


Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin pokazao je kako izgleda proces sklapanja rakete-nosača „Sojuz 2“. Na objavljenom video snimku vide se komponente rakete, rad na konstrukciji i na motorima rakete se

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.   Kompanija Korg...


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Ostale novosti iz rubrike »