BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Konačno ćemo imati načina da nađemo misterioznu planetu Devet, ali postoji caka...

RT: Konačno ćemo imati načina da nađemo misterioznu planetu Devet, ali postoji caka...
15.11.2019. god.


Misteriozna planeta Devet, nepoznata ogromna masa koja vreba na ivici našeg Sunčevog sistema, godinama je očaralavala naučnike i one sklne teorijama zavere, ali konačno možemo imati metod da je pronađemo jednom i zauvek.


Planeta Devet je naziv dat ogrokmnom objektu koji preseca orbite u Kajperovom pojasu iza Neptuna.
Smatra se da je negde u tom prostoru sa pet puta većom mase Zemlje. Ne znamo tačno šta je to. Ne znamo tačno gde je, a čak i ne znamo gde da počnemo da je tražimo. Ali sada tim istraživača veruje da možda već imamo sve potrebne podatke.

Prema autorima studije, Metjuu Holmanu, Metjuu Pejnu i Andrasu Pa, NASA-in satelit za istraživanje egzoplaneta (TESS), možda je već primetio neuhvatljivu zver, ali da jednostavno nije bilo vremena da se potraže njene fotografije u ogromnoj
već sakupljenoj količini podataka.TESS lovi egzoplanete koristeći tranzitnu metodu, odnosno čeka posmatrajući mrlje neba, čekajući da nešto, bilo šta, pređe ispred daleke zvezde.
Međutim, ni jedna ekspozicija nikako ne bi mogla da uhvati nešto tako udaljeno i slabo vidljivo kao planetu devet, gde prolazi druga tehnika, poznata kao digitalno praćenje.

Digitalno praćenje uključuje slaganje slika iz istog vidnog polja, jednu na drugu, čime se povećava svetlost udaljenih objekata. Ova tehnika se do sada koristila za u pronalaženju novih asteroida, ali tek treba da se koristi u lovu na planetu Devet ili bilo šta tajanstveno, masivno tamo iza Neptuna.

Međutim, s obzirom da je planeta Devet pokretna meta, potrebni  su neki proračuni (ili nagađanje laičkim rečima) da bi se utvrdila njena putanja dok se kreće kroz kosmos. To bi teoretski omogućilo naučnicima da slože fotografije i povećaju osvetljenost objekta.

„Za otkrivanje novih objekata, sa nepoznatim putanjama“, napisali su istraživači u svom radu, „možemo isprobati sve moguće orbite!“


Digitalno praćenje korišćeno je zajedno sa "Habl" kosmičkim teleskopom da bi se otkrilo nekoliko objekata izvan Neptuna, pa je tehnika dokazana, međutim, zadatak je ogroman.


Iako je teoretski moguće, praktično govoreći, svako ko se nada da će naći podatke planete Devet u TESS-ovim podacima morao bi testirati sve moguće orbite u Herkuloom zadatku, za šta bi čak i najsnažnijim svetskim kompjuterima trebalo vremena, barem za sada.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Planeta Devet pomračuje centralni Mlečni put, sa Suncem u daljini, utisak umetnika, foto: © Wikipedia / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 

Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...


U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.

Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima


XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Ostale novosti iz rubrike »