Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar
27.10.2019. god.


Usred napretka u nauci i tehnologiji, trebalo bi da se fokusiramo na to kako najbolje da obezbedimo njihove koristi, a ne da se upuštamo u "terminator" apokalipse i gušenjem napora za poboljšanje života, izjavio je za RT teorijski fizičar Džim Al Kalili.

Al Kalili, profesor teorijske fizike i ugledne katedre za fiziku na Univerzitetu u Suriju u Engleskoj, govorio je za RT o brzini naučnog razvoja, uključujući opasnosti da takva tehnologija završi u pogrešnim rukama.

Rizici nečega poput veštačke inteligencije koji loše utiču na čovečanstvo mogu se i moraju ublažiti osiguravanjem da se regulacija i etička razmatranja spoje sa naučnim napretkom, smatra naučnik.


"Sigurno me brinu pitanja poput genetskog inženjeringa, gde se krećemo veoma brzo, ali uvek smo koristili svoje znanje za razvoj tehnologija koje menjaju naš svet.“


„Prosvetlenje je uvek bolje od neznanja - to je način kako mi to znanje koristimo i to je važno."

Kalili je rekao da iako ćemo se suočavati sa ogromnim izazovima u narednim decenijama, konačno nam je potrebna nauka "da bismo spasili čovečanstvo".
 
"Uprkos svim teškoćama i problemima sa kojima se čovečanstvo suočava u 21. veku, sada je još uvek najbolje vreme za život, zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, a naši su životi lakši, bogatiji."

Upitan o komunikacijskom jazu između istraživača i javnosti, Kalili navodi da bi bilo od velike koristi ako bi više naučnika izašlo iz svojih laboratorija i kancelarija i angažovalo se sa širom društvenom sferom o svom radu i potencijalnim primenama. Međutim, takođe je naglasio da nije fer očekivati da će neko ko je posvetio više godina zamršenim, detaljnim istraživanjima moći da sve to zgura u jednostavan audio snimak.

Kalili je takođe govorio o pitanjima koja već dugo fasciniraju pisce i obožavatelje naučne fantastike - teleportaciji i putovanju vremenom. Međutim, kaže da nije uveren da je to moguće u praksi, ili barem ne u toku njegovog života.

Izvor: Vostok / RT

 


  • Izvor
  • Foto: © kalhh / Pixabay/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...

  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ostale novosti iz rubrike »