Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Na dnu Volge pronađen brod potonuo pre perioda vladavine Ivana Groznog

Na dnu Volge pronađen brod potonuo pre perioda vladavine Ivana Groznog
27.10.2019. god.

 Na dnu reke Volge na području sela Vintovka u Samarskoj oblasti u Rusiji pronađen je brod izgrađen u periodu 14-15 veka, navodi se u saopštenju Samarskog državnog tehničkog univerziteta.

Rezultati istraživanja pokazali su da je brod napravljen 1415 godine, plus, minus 85 godina. Kako se u saopštenju navodi, bez obzira na grešku, nesumnjivo je da je plovilo napravljeno i potonulo pre perioda vladavine Ivana Groznog, prenosi TASS.

Brod su identifikovali naučnici Tehničkog univerziteta iz Samare. Naučne ekspedicije organizovane su uz učešće profesionalnih ronilaca i predstavnika moskovske naučno-proizvodne kompanije Ekran.

Institut za monitorgin klimatskih i ekoloških sistema Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka u Tomsku izvršio je radiokarbonsku analizu izvađenog drvenog komadića broda.

„Već sada se može reći da u akvatoriji Srednjeg Povoložja, a naročito na području Samarske oblasti ranije nikada nisu pronalaženi sačuvani brodovi sličnih dimenzija iz tog perioda“, rekla je šef katedre za Sociologiju, politikologiju i istoriju otadžbine, doktor istorijskih nauka Jekaterina Semjonova.

Kako je istraživanje pokazalo brod dužine 50 i širine 20 metara bio je upotrebi u 14-15 veku. I fragment metalnog eksera napravljen 99,5 odsto od gvožđa ukazuje da brod potiče iz srednjeg vela. Naučnici ističu da su kasnije metalima dodavani različiti elementi radi postizanja čvrstoće.
Pretpostavlja se da brod potiče iz Azije, Skandinavije ili Zapadne Evrope, a još uvek se ne zna tačno da li je korišćen u trgovačke ili vojne svrhe.

Po mišljenju upućenih reč je o pronalasku od istorijskog i kulturnog značaja koji će između ostalog pomoći da se odgovori na pitanje o vezama između područja Srednjeg Povoložja, Gornje i Donje Volge, kako se odvijala trgovina i brojne druge nedoumice. Samarska lađa jedinstvena je po svojoj starosti. Nižnjenovgorodska barka «beljana» pronađena pre nekoliko godina u pritoci Volge Vetlugi stara je između 300 i 400 godina, dok se vitegorska lađa pronađena u Onješkom jezeru, sagrađena u 17-18. veku, smatra «dinosauruom domaće brodogradnje».  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...

  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ostale novosti iz rubrike »