Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska mornarica pronašla šest ranije nepoznatih ostrva nakon topljenja glečera

RT: Ruska mornarica pronašla šest ranije nepoznatih ostrva nakon topljenja glečera
25.10.2019. god.


Ruska mornarica potvrdila je da je pronašla šest prethodno neotkrivenih ostrva tokom velike naučnoistraživačke ekspedicije duboko u arktički krug, nakon što je topljenje glečera otkrilo kopnenu masu.

Pet ostrva nalazi se na arhipelagu Nova Zemlja, u sastavu ruske Arhangelske oblasti i prostire se na površini od oko 90 kvadratnih metara do 54 500 kvadratnih metara. Šesto je pronađeno u zalivu Gunter, na arhipelagu Zemlja Franca i Josifa.

Kapetan prve klase Aleksej Kornis, šef hidrografske službe Severne flote, rekao je da nije jasno kakva je budućnost ostrva, ali da priroda već uzima stvar u svoje ruke i neke od njih kolonizuje biljkama i pticama. Rekao je da je tim takođe pronašao ostatke tuljana koje je zakopao medved, što je obećavajući znak za opstanak ovih ostrva.

Detaljno govoreći za ruske medije o istraživanju, rekao je da je tim pronašao niz artefakata polarnih ekspedicija iz 19. i 20. veka i ostatke sovjetske meteorološke stanice na Novoj Zemlji, koju je uništio nemački nacistički brod u Drugom svetskom ratu.Posada je takođe priznala da je preživela neke neprijatno bliske susrete sa lokalnom divljinom na nekim od svojih istraživačkih mesta, uključujući polarne medveda i ljute moržove.

Moguće postojanje ostrva prvo je ukazano pre tri godine od strane studenta inženjera Marine Migunove, koja ih je primetila tokom ispitivanja satelitskih snimaka u regionu. Verovatno su se pojavila tek 2014. godine kada se glečer povukao.

Geolozi i okeanografi predviđaju dalja takva otkrića, jer topljenje leda ubrzava i otkriva nove kopnene mase i formacije.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • Foto: © imageBROKER.com via GlobalLookPress.com / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...

  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ostale novosti iz rubrike »