BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska mornarica pronašla šest ranije nepoznatih ostrva nakon topljenja glečera

RT: Ruska mornarica pronašla šest ranije nepoznatih ostrva nakon topljenja glečera
25.10.2019. god.


Ruska mornarica potvrdila je da je pronašla šest prethodno neotkrivenih ostrva tokom velike naučnoistraživačke ekspedicije duboko u arktički krug, nakon što je topljenje glečera otkrilo kopnenu masu.

Pet ostrva nalazi se na arhipelagu Nova Zemlja, u sastavu ruske Arhangelske oblasti i prostire se na površini od oko 90 kvadratnih metara do 54 500 kvadratnih metara. Šesto je pronađeno u zalivu Gunter, na arhipelagu Zemlja Franca i Josifa.

Kapetan prve klase Aleksej Kornis, šef hidrografske službe Severne flote, rekao je da nije jasno kakva je budućnost ostrva, ali da priroda već uzima stvar u svoje ruke i neke od njih kolonizuje biljkama i pticama. Rekao je da je tim takođe pronašao ostatke tuljana koje je zakopao medved, što je obećavajući znak za opstanak ovih ostrva.

Detaljno govoreći za ruske medije o istraživanju, rekao je da je tim pronašao niz artefakata polarnih ekspedicija iz 19. i 20. veka i ostatke sovjetske meteorološke stanice na Novoj Zemlji, koju je uništio nemački nacistički brod u Drugom svetskom ratu.Posada je takođe priznala da je preživela neke neprijatno bliske susrete sa lokalnom divljinom na nekim od svojih istraživačkih mesta, uključujući polarne medveda i ljute moržove.

Moguće postojanje ostrva prvo je ukazano pre tri godine od strane studenta inženjera Marine Migunove, koja ih je primetila tokom ispitivanja satelitskih snimaka u regionu. Verovatno su se pojavila tek 2014. godine kada se glečer povukao.

Geolozi i okeanografi predviđaju dalja takva otkrića, jer topljenje leda ubrzava i otkriva nove kopnene mase i formacije.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • Foto: © imageBROKER.com via GlobalLookPress.com / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roskosmos" je razvio mobilnu aplikaciju za pristup banci podataka fotografija Zemlje iz kosmosa, a trebalo bi da bude operativna 2020. godine, izjavio je Valerij Zaičko, zamenik direktora Odjela za...


"Roskosmos" je patentirao metodu za prikupljanje informacija o stanju raketne i kosmičke  tehnologije koristeći bežičnu senzorsku mrežu koristeći protokol "Zigbi", a odgovarajuću odluku objavio je "Rospatent".

Izgradnja tornja i naselja "Nikola Tesla" na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće. Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i...


Američka kosmička agencija je saopštila koliko su tačno potrošili novca za iznajmljivanje mesta na letelicama

Misteriozna planeta Devet, nepoznata ogromna masa koja vreba na ivici našeg Sunčevog sistema, godinama je očaralavala naučnike i one sklne teorijama zavere, ali konačno


Rusija, zemlja sa najopsežnijim podacima o istraživanju Venere, planira svoj povratak u saradnji sa SAD-om. Najuzbudljiviji ishod bio bi pronalazak života visoko u oblacima njene super-guste atmosfere. Između dva suseda...


Ostale novosti iz rubrike »