Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu
06.10.2019. god.


Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri godine.

Na Sibirskom institutu za vazduhoplovna istraživanja osnovana je specijalna laboratorija kako bi se stvorio „sveobuhvatni demonstrativni model ultrabrzog poletanja i sletanja transportne bespilotne letelice sa hibridnim pogonom (leteći automobil)
, saopštila je Fondacija za napredne istraživačke projekte.

Ako sve bude išlo po planu, model će biti projektovan i potpuno testiran u tunelu sa vetrom, kao i u vazduhu i na zemlji do 2023. godine. Očekuje se da će vozilo moći da pređe daljinu veću od 1.000 km, pri brzini većoj od 300 km/h. Letelici će biti potrebna pista za sletanje i poletanje od 50 metara.

Leteći automobili se sada aktivno razvijaju širom sveta kao sredstvo za izbegavanje saobraćaja na zemlji i smanjenje zagađenja.

Tek treba da se vidi ko će pobediti u trci za proizvodnju prvog ruskog letećeg automobila. U avgustu je državni projekat "AeroNet", a u kojem učestvuju renomirani proizvođači aviona poput "Suhoja" i "Iljiušina", obećao da će 2025. lansirati eksperimentalni model letećeg taksija.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Fotografija scene iz ruskog filma „Crna strela“, foto: © Sputnik / Universal Pictures / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...

Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ruska kosmička letelica "Sojuz", koja treba da u rekordnom roku doveze posadu sledeće misije na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), postavljena je na lansirnu rampu. Pripreme za poletanje, koje je zakazano...


Ostale novosti iz rubrike »