BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Mladi talenti ponos Srbije – samo u avgustu sa takmičenja doneli su sedam medalja

Mladi talenti ponos Srbije – samo u avgustu sa takmičenja doneli su sedam medalja
25.08.2019. god.


Prvu medalju sa svetskog takmičenja u 14. beogradsku gimanziju doneo je Vasilije Pantelić, i to sa geografske olimpijade u Hong Kongu.


"Testovi su prilično teški zato što oni zahtevaju različite oblasti i teško je pripremiti se tako da za svaku tu oblast budemo u potpunosti spremni. Atmosfera je bila odlična. Takmičari su dolazili iz 44 različite zemlje i bilo je nas oko 170. Tako da je konkurencija bila prilično velika", kaže Vasilije za RTS.

Sa konkurencijom je uspeo da se izbori i Igor Eskić, učenik niške gimnazije "Svetozar Marković", koji je takođe osvojio 3. mesto. Za veliko takmičenje se, kaže, spremao od detinjstva.

"Bilo je jedno lepo iskustvo. Malo smo se mi Srbi razočarali, zato što bi mi kad odemo na neko takmičenje mi da budemo najdruželjubiviji i da se družimo sa svima, dok je najveći broj takmičara došao tamo zbog takmičenja. Čak su učili i između testova", priča Igor.

A među najboljima na testovima na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi našla se i četvoročlana ekipa iz Srbije. Učenik drugog razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu Tadija Šebez, iz Bakua je poneo srebrnu medalju. Nikola Pešić, takođe iz novosadske gimnazije, i Mladen Puzić i Jovan Bengin iz Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su bronzu.

"Konkurencija je kao i uvek jaka. Tu su zemlje poput Rusije, Amerike, Kine koje veoma puno ulažu u ta takmičenja. Bili su teški zadaci ali zadovoljni smo kako smo se izborili sa njima", ističe Mladen Puzić.

Jovan Bengin se još kao dete zainteresovao za kompjutere.

"I kada sam saznao da postoji takmičarsko programiranje, to me je zainteresovalo i počeo sam da se bavim time. Ja sam lično imao malo treme, ne znam za ostale iz tima. I prilično sam srećan što sam osvojio bronzanu medalju", dodaje Jovan.

Više od 600 medalja sa različitih svetskih takmičenja stiglo je u Matematičku gimnaziju za 52 godine postojanja.

"Mi smo jako zadovoljni. Eto, tako je ispalo da na olimpijadama iz matematike, fizike, hemije i informatike naši učenici su ove godine osvojili 13 medalja. I ako na to dodamo još šest, sedam medalja koje su osvojili učenici iz drugih škola, gimnazija Srbije mislim da je to zaista veliki uspeh i da je to ogroman potencijal koji ima naša zemlja", smatra direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Srbiji je obraz osvetlao i Momčilo Tošić na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Učenik Gimanzije Svetozar Marković u Nišu, u konkurenciji od 260 učenika iz 47 zemalja osvojio je bronzanu medalju.


  • Izvor
  • foto: mg.edu.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineski astronomi ostaju zbunjeni čudnim signalom koji je primio jedan od najsnažnijih svetskih radio-teleskopa. Retka pojava se ne može objasniti, a naučnici kažu da ne žele da brzo dođu...


Ruski robot „Fjodor“ vratio se na Zemlju u kosmičkom brodu „Sojuz MS-14“ sa Međunarodne svemirske stanice, saopštio je „Roskosmos“. Brod &bd

Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin rekao je da ta državna korporacija planira da počne da proizvodi novu raketu srednje klase „Sojuz 6“, koju bi pokretao motor ruske proizvodnje RD-180.


Predsednik Vladimir Putin naložio je da se poštuju planirani rokovi izgradnje kosmodroma „Vostočni“ i lansiranja rakete-nosača sa te svemirske luke.   „Od vas očekujem odgovorniji stav i dinamičan tempo rada“, rekao...

Rusija je realna pretnja za američke snage raspoređene u kosmosu, što sa svoje strane predstavlja opasnost za komercijalne i vojne interese Sjedinjenih Američkih Država,


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora ruske državne korporacije „Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su o perspektivama saradnje Srbije i Rusije...


Ostale novosti iz rubrike »