BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Kina će poslati sondu na Mars 2020. da bi tragala za znakovima života

RT: Kina će poslati sondu na Mars 2020. da bi tragala za znakovima života
09.07.2019. god.

Kina je jasno naznačila svoje ambicije u u kosmosu najavom da je završila izgradnju svoje prve sonde za Mars, sa misijom koja će biti pokrenuta u 2020. godini.


Glavna misija sonde je da traga za znakovima života, ali sonda će takođe istraživati da li planeta može biti teraformirana (
hipotetički proces prilagođavanja drugih nebeskih tela za ljudski život), kako bi bila potpuna moguća za ljudski život.

Tokom svoje misije, sonda će izvoditi atmosferska, topografska, geološka i magnetna istraživanja, kao deo studije izvodljivosti o budućim istraživanjima, a možda čak i kolonizaciji planete.

Lansiranje je vremenski usklađeno sa najbližim preletom planete, koje se odvija svakih 26 meseci i traje otprilike mesec dana.

S obzirom na 10-minutno kašnjenje u komunikaciji od Zemlje do Crvene planete, sonda će morati da donese svoje odluke o sletanju tokom takozvanih "sedam minuta terora" dok ulazi u atmosferu Marsa. Do sada je samo 19 od 45 ljudskih misija na Mars bilo uspešno, od kojih je većina bila orbitalne prirode.

Kineski naučnici će takođe morati da se uhvate u koštac sa neizbežnim izazovom od strane moćnih peščanih oluja na Marsu, koje mogu zaduvati snagom uragana.

„Iako je kineska misija na Mars kasno počela, imamo visoku početnu tačku sa dizajnom od `tri u jednom`. I spremni smo da se suočimo sa izazovima”, istakao je Pang Zihao, stručnjak za tehnologiju istraživanja kosmosa u Pekingu.

Sun Zehou, glavni dizajner kineske lunarne sonde "Čange 4", opisao je razvoj sonde za Mars kao "veoma problematičan", ali je dodao: "To je pritisak koji donosi tehnološki napredak."

Očekuje se da će lansiranje rakete "Čangzeng 5" koja će poneti sondu u julu ili avgustu 2020. godine sa kosmodroma "Venčang" u provinciji Hainan. Ako sve bude po planu, sonda bi mogla poslati podatke na Zemlju već 2021. godine.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Simulaciona baza u pustinji Gobi, foto: © REUTERS/Thomas Peter / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Velika tehnička greška dovela je do toga da je evropski satelitski navigacioni sistem potpuno neodsutan od petka, sa većinom satelita koji si učinili da se sistem Galileo pokvari, saopštila...


Svih pet srednjoškolaca iz Srbije, koji su uz podršku kompanije NIS učestvovali na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 7-15. jula ove godine u Tel Avivu, osvojili su...

Indijska kosmička agencija obustavila je zbog tehničke smetnje lansiranje letelice koja bi trebalo da sleti na suprotnu, takozvanu „tamnu stranu“ Meseca, izjavio je predstavnik agencije.


Kineski gigant „Huavej“ registrovao je novi operativni sistem pod nazivom "Harmoni" i koji bi mogao da bude alternativa za "Android".

Sa lansirnog mesta br. 81 kosmodroma "Bajkonur", 13. jula 2019. u 15:30:57 po moskovskom vremenu, uspešno je lansirana raketa nosača "Proton-M" sa kosmičkom astrofizičkom opservatorijom "Spektar RG". Lansir


Naučnici koji proučavaju Zemljino jezgro, koje je vitalno za zaštitu od opasnih visokoenergetskih čestica iz kosmosa, veruju da ne samo curi, već da se to dešava oko 2,5 milijarde...


Ostale novosti iz rubrike »