BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Kina će poslati sondu na Mars 2020. da bi tragala za znakovima života

RT: Kina će poslati sondu na Mars 2020. da bi tragala za znakovima života
09.07.2019. god.

Kina je jasno naznačila svoje ambicije u u kosmosu najavom da je završila izgradnju svoje prve sonde za Mars, sa misijom koja će biti pokrenuta u 2020. godini.


Glavna misija sonde je da traga za znakovima života, ali sonda će takođe istraživati da li planeta može biti teraformirana (
hipotetički proces prilagođavanja drugih nebeskih tela za ljudski život), kako bi bila potpuna moguća za ljudski život.

Tokom svoje misije, sonda će izvoditi atmosferska, topografska, geološka i magnetna istraživanja, kao deo studije izvodljivosti o budućim istraživanjima, a možda čak i kolonizaciji planete.

Lansiranje je vremenski usklađeno sa najbližim preletom planete, koje se odvija svakih 26 meseci i traje otprilike mesec dana.

S obzirom na 10-minutno kašnjenje u komunikaciji od Zemlje do Crvene planete, sonda će morati da donese svoje odluke o sletanju tokom takozvanih "sedam minuta terora" dok ulazi u atmosferu Marsa. Do sada je samo 19 od 45 ljudskih misija na Mars bilo uspešno, od kojih je većina bila orbitalne prirode.

Kineski naučnici će takođe morati da se uhvate u koštac sa neizbežnim izazovom od strane moćnih peščanih oluja na Marsu, koje mogu zaduvati snagom uragana.

„Iako je kineska misija na Mars kasno počela, imamo visoku početnu tačku sa dizajnom od `tri u jednom`. I spremni smo da se suočimo sa izazovima”, istakao je Pang Zihao, stručnjak za tehnologiju istraživanja kosmosa u Pekingu.

Sun Zehou, glavni dizajner kineske lunarne sonde "Čange 4", opisao je razvoj sonde za Mars kao "veoma problematičan", ali je dodao: "To je pritisak koji donosi tehnološki napredak."

Očekuje se da će lansiranje rakete "Čangzeng 5" koja će poneti sondu u julu ili avgustu 2020. godine sa kosmodroma "Venčang" u provinciji Hainan. Ako sve bude po planu, sonda bi mogla poslati podatke na Zemlju već 2021. godine.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Simulaciona baza u pustinji Gobi, foto: © REUTERS/Thomas Peter / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...Raketna nosač "Proton M" s blokom "Briz M", lansirana je s kosmodroma Bajkonur sa evropskim telekomunikacionim satelitom "Eutelsat 5 Vest B" i sa američkom tehnološkom jedinicom. Dese

Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri...


Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo...


Ostale novosti iz rubrike »