BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Roskomos: Izgradnja lunarnog objekta počeće posle niza misija s ljudskim posadama

Roskomos: Izgradnja lunarnog objekta počeće posle niza misija s ljudskim posadama
08.07.2019. god.


Ruska stanica na Mesecu radiće na osnovu lokalnih resursa, a imaće, između ostalog, i 3D štampač koji će posadi omogućiti duži boravak u kosmosu, saopštio je „Roskosmos“.


Ruska kosmička agencija dosad nije objavljivala detalje ambicioznog plana na Mesecu. „Roskosmos“ je ipak otkrio neke detalje o tome kako će ceo projekat izgledati.

Prema ovim planovima, izgradnja lunarnog objekta počeće posle niza misija s ljudskim posadama.

Na Mesecu će biti postavljeni veliki objekti i to uz pomoć lokalnih resursa i novih tehnologija, navodi se u saopštenju agencije. Tu se misli na moćne 3D štampače, koji bi mogli da izrađuju čitave stambene jedinice za boravak kosmonauta.

Do početka misije baza će biti opskrbljena naučnom i opremom za održavanje života u svemirskim uslovima, zbog čega će kosmonauti moći duže vreme da borave u uslovima bez kiseonika.

„Roskosmos“ nije odredio rok za početak ovog poduhvata, ali se kao moguća godina početka pominje 2040.

Trenutni lunarni plan Rusije jeste da razvije novo vozilo za lansiranje tokom predstojeće decenije, pa da ga koristi kako bi izgradila stalnu bazu na površini Meseca.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Prvu medalju sa svetskog takmičenja u 14. beogradsku gimanziju doneo je Vasilije Pantelić, i to sa geografske olimpijade u Hong Kongu.


Kosmička letelica Sojuz MS-14 sa robotom Fjodorom nije mogla da pristane na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u predviđeno vreme, preneo je dopisnik RIA Novosti iz Centra za kontrolu misije. Brod se...

Indijska organizacija za istraživanje kosmosa je objavila je prvu fotografiju Meseca, snimljenim pomoću lunarne sonde "Čandrajan 2".


Ruska kosmička raketa Sojuz-2.1 odletela je sa kosmodroma Bajkonur u okviru probnog leta kako bi se proverila kompatibilnost unapređene letelice i kosmičkog broda, a koja je ovaj put ponela...

Indija je uspešno postavila kosmički brod „Čandrajan 2“ u lunarnu orbitu, čime je otklonila jednu od poslednjih prepreka za istorijski potez sletanja na neistraženi južni pol Meseca. Zbog velikih rizika...


  Britanska kompanija je odbila da isporučuje ugljenična vlakna za astrofizičku kosmičku opservatoriju „Spektar M“ (projekat Milimetron), 


Ostale novosti iz rubrike »