Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Vrhunac oskudice: Vitalni resursi za čiji nestanak čovečanstvo nije spremno

RT: Vrhunac oskudice: Vitalni resursi za čiji nestanak čovečanstvo nije spremno
07.07.2019. god.


Prema nekim procenama, čovečanstvo trenutno koristi resurse za 50 posto brže nego što se mogu obnoviti, ali o nekoliko velikih udara na resurse se malo govori, a koji bi mogli promeniti način na koji živimo nepovratno.

Pritisak na resurse nafte i metala odavno je poznat, ali predstojeće manje poznato pitanje snabdevanja drugim ključnim materijalima koji su u velikoj meri nezapaženi izvan industrije vađenja, moglo bi dovesti do naglog rasta cena, velikih nazadovanja u tehnologiji i čak globalnog sukoba narednih decenija.

Pogled na neke u bliskoj budućnosti „skrivene“ udare na snabdevanje resursima.

Helijum


 

Dok je element helijuma neverovatno obilan u kosmosu (drugi pored vodonika), na Zemlji ga nema toliko, tako da ne možemo samo povećati proizvodnju kada ljudi shvate da je skoro potrošen.

Takođe ne postoje uporedivi supstituti za helijum, element koji omogućava čovečanstvu da održava temperature blizu apsolutne nule (-273,15 C, -459,67 F) i koji je neophodan za naučna, industrijska i medicinska istraživanja.

MRI skeniranje, istraživanje superkonduktora, silikonske pločice za potrošačku elektroniku, optička vlakna, vođene rakete, pa čak i Veliki hadronski kolajder trebaju helijum. Ukratko, potreban nam je helijum, kao i nekoliko koraka..., ako je ijedan preduzet, za sprečavanje globalnog nedostatka helijuma.
 
Helijum se formira raspadanjem radioaktivnih materijala kao što je uranijum i torijum i često se može naći u ležištima prirodnog gasa, ali odvajanje od prirodnog gasa je u mnogim slučajevima veoma skupo. Kao rezultat toga, cena helijuma je porasla za 250 posto u posljednjih nekoliko godina.
 
Toliko je važan da se nalazi na listi unutrašnjih poslova SAD-a kao kritični element za nacionalnu bezbednost.

Pesak


Pesak je primarna komponenta u betonu, asfaltu i staklu, kao i drugim građevinskim materijalima, a istovremeno je sastavni deo silicijuma koji se koristi u elektronskoj industriji. Zahvaljujući revoluciji u frakiranju, industrija nafte i gasa takođe je povećala potražnju za peskom.
 
To je drugi najčešće korišćeni resurs na planeti iza vode.
 
UN procenjuje da će dve trećine svetske populacije živeti u gradovima do 2050. godine, što će zahtevati ogroman porast u građevinskim i infrastrukturnim projektima, od kojih će svi zahtevati ogromne količine peska.

Povrh toga, porast nivoa mora u svetu će zahtevati još više peska, jer su betonske barijere najkorisnije u sprečavanju poplavljivanja obale. Kada se pesak izvlači iz rečnih korita i obala, to dodatno pogoršava poplave, što dovodi do začaranog kruga.
 
Važno je napomenuti da se specifična vrsta peska koristi u građevinskoj industriji, pesak koji sadrži raznovrsnu, nepravilnu mešavinu zrna, za razliku od sitnijeg, krupnijeg i jednostrukog zrna peska koji se nalazi u svetskim pustinjama kao što je Sahara.
 
Fosfor

 

File photo: © Pixabay / freejpg

Fosfatna stena, koja se nalazi u samo nekolicini zemalja, uključujući SAD, Kinu i Maroko, je element koji je od vitalnog značaja za đubrivo i sastavni deo za buduće osiguravanje hrane za čovečanstvo. I polako odlazi.
 
Samo Maroko kontroliše tri četvrtine preostalih fosfatnih rezervi na svetu, a očekuje se da će se zalihe isrpceti između 2035. i 2075. godine na osnovu procena trenutnog korištenja i projektovanog nivoa potrošnje.
 
Trenutno ne postoji poznata zamena za fosfor u proizvodnji hrane. Ne može se proizvesti ili sintetizovati u laboratoriji. Nagli skok cena fosfata od 800 posto u 2008. godini doveo je do nemira i samoubistava poljoprivrednika u zemljama širom sveta.

Međutim, donekle dobre vesti su da se fosfor može ponovo iskoristiti nakon upotrebe i da se može recirkulirati više puta (u razumnom roku) kada se primene efikasne tehnike za uklanjanje iz ljudskog i životinjskog otpada i ostataka hrane i useva.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: Illustration © Pixabay / mitsuecligsx / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pandemija koronavirusa funkcioniše kao "proba za biološko ratovanje", kaže vodeći ruski pedijatar, koji veruje da je virus koji se naglo proširio bio test za svetske zdravstvene sisteme. U i


Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava virus korona, izjavila je direktork Federalne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) Ana Popova. „Svako dezinfekci


Delegacije Rusije i SAD, koje su vodile trinaestočasovne pregovore u Beču o pitanjima bezbednosti u kosmosu i smanjenju rizika i nesporazuma, usmerene su na nastavak dijaloga i poboljšanje kanala...

Na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, učenici iz Srbije postigli su izvanredan uspeh, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Evropska olimpijada iz...


Na kosmodromu "Bajkonur" završene su pripreme za lansiranje rakete nosača Proton-M sa ruskim telekomunikacionim aparatima "Ekpres-103" i "Ekpres-80", te je postavljena na lansirnu rampu.


Ostale novosti iz rubrike »