BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Kina lansirala svoju prvu kosmičku raketu sa morske platforme

RT: Kina lansirala svoju prvu kosmičku raketu sa morske platforme
05.06.2019. god.


Kina je izvela pionirsko lansiranje kosmičke rakete sa teretnog broda, postajući "prva nacija" koja u potpunosti poseduje i upravlja plutajućom platformom za lansiranje.

Raketa-nosač "Dugi marš 11" lansirana je s lansirne rampe postavljenoe na civilnom brodu u Žutom moru, saopštila je Državna uprava za kosmos.

Raketa je uspešno isporučila pet komercijalnih satelita u Zemljinu orbitu, kao i dva naučna modula, za koje se očekuje da prate vetrove na površini okeana, te da predviđaju tajfune i druge ekstremne vremenske uslove.


Raketa nosača dužine 20,8 metara - sa težinom podizanja od 58 tona - može da isporuči do 350 kg tereta. Prvi let je ostvaren 2015. godine i od tada je lansirana još pet puta iz Jiukuan lansirnog centra za satelite na severozapadu Kine.


China launches its 1st space rocket from a sea platform (PHOTO)

 


Lansiranje sa mora je jeftinije i fleksibilnije od konvencionalnih, saopštile su kineske kosmičke vlasti, te da će pružiti bolje komercijalne usluge za kosmičku industriju zemljama uključenim u inicijativu "Jedan pojas jedan put" - plan Pekinga za jačanje globalne ekonomije.

Kineska pionirska paltforma za lansiranje kosmičkih raketa postala je prva takve vrste od 2014. godine, a kada je rusko-ukrajinska raketa Zenit-3SL poletela sa plutajuće platforme u Tihom okeanu. Tim letom je upravljao "Si lanč", multinacionalni projekat koji su osnovale kompanije iz Norveške, Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država. Od svog osnivanja krajem devedesetih, zajednička komapnija je izvela preko 30 pomorskih lansiranja, ali su zaustavljena pre pet godina, usred tenzija između Moskve i Kijeva.

U međuvremenu, kineski zvaničnici tvrde da je njihova platforma za lansiranje i raketa po prvi put u svetu u potpunosti u vlasništvu jedne države, što znači da projekat neće biti pogođen bilo kakvim međunarodnim sporovima ili sankcijama.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Velika tehnička greška dovela je do toga da je evropski satelitski navigacioni sistem potpuno neodsutan od petka, sa većinom satelita koji si učinili da se sistem Galileo pokvari, saopštila...


Svih pet srednjoškolaca iz Srbije, koji su uz podršku kompanije NIS učestvovali na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 7-15. jula ove godine u Tel Avivu, osvojili su...

Indijska kosmička agencija obustavila je zbog tehničke smetnje lansiranje letelice koja bi trebalo da sleti na suprotnu, takozvanu „tamnu stranu“ Meseca, izjavio je predstavnik agencije.


Kineski gigant „Huavej“ registrovao je novi operativni sistem pod nazivom "Harmoni" i koji bi mogao da bude alternativa za "Android".

Sa lansirnog mesta br. 81 kosmodroma "Bajkonur", 13. jula 2019. u 15:30:57 po moskovskom vremenu, uspešno je lansirana raketa nosača "Proton-M" sa kosmičkom astrofizičkom opservatorijom "Spektar RG". Lansir


Naučnici koji proučavaju Zemljino jezgro, koje je vitalno za zaštitu od opasnih visokoenergetskih čestica iz kosmosa, veruju da ne samo curi, već da se to dešava oko 2,5 milijarde...


Ostale novosti iz rubrike »