BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Kina lansirala svoju prvu kosmičku raketu sa morske platforme

RT: Kina lansirala svoju prvu kosmičku raketu sa morske platforme
05.06.2019. god.


Kina je izvela pionirsko lansiranje kosmičke rakete sa teretnog broda, postajući "prva nacija" koja u potpunosti poseduje i upravlja plutajućom platformom za lansiranje.

Raketa-nosač "Dugi marš 11" lansirana je s lansirne rampe postavljenoe na civilnom brodu u Žutom moru, saopštila je Državna uprava za kosmos.

Raketa je uspešno isporučila pet komercijalnih satelita u Zemljinu orbitu, kao i dva naučna modula, za koje se očekuje da prate vetrove na površini okeana, te da predviđaju tajfune i druge ekstremne vremenske uslove.


Raketa nosača dužine 20,8 metara - sa težinom podizanja od 58 tona - može da isporuči do 350 kg tereta. Prvi let je ostvaren 2015. godine i od tada je lansirana još pet puta iz Jiukuan lansirnog centra za satelite na severozapadu Kine.


China launches its 1st space rocket from a sea platform (PHOTO)

 


Lansiranje sa mora je jeftinije i fleksibilnije od konvencionalnih, saopštile su kineske kosmičke vlasti, te da će pružiti bolje komercijalne usluge za kosmičku industriju zemljama uključenim u inicijativu "Jedan pojas jedan put" - plan Pekinga za jačanje globalne ekonomije.

Kineska pionirska paltforma za lansiranje kosmičkih raketa postala je prva takve vrste od 2014. godine, a kada je rusko-ukrajinska raketa Zenit-3SL poletela sa plutajuće platforme u Tihom okeanu. Tim letom je upravljao "Si lanč", multinacionalni projekat koji su osnovale kompanije iz Norveške, Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država. Od svog osnivanja krajem devedesetih, zajednička komapnija je izvela preko 30 pomorskih lansiranja, ali su zaustavljena pre pet godina, usred tenzija između Moskve i Kijeva.

U međuvremenu, kineski zvaničnici tvrde da je njihova platforma za lansiranje i raketa po prvi put u svetu u potpunosti u vlasništvu jedne države, što znači da projekat neće biti pogođen bilo kakvim međunarodnim sporovima ili sankcijama.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...Raketna nosač "Proton M" s blokom "Briz M", lansirana je s kosmodroma Bajkonur sa evropskim telekomunikacionim satelitom "Eutelsat 5 Vest B" i sa američkom tehnološkom jedinicom. Dese

Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri...


Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo...


Ostale novosti iz rubrike »