BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Proglašeni pobednici Olimpijada znanja iz ruskog jezika, matematike i fizike

Proglašeni pobednici Olimpijada znanja iz ruskog jezika, matematike i fizike
25.05.2019. god.

U Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu održana je svečanost povodom proglašenja pobednika sedme NIS Olimpijade iz ruskog jezika, kao i Srpske fizičke i Srpske matematičke olimpijade za 2019. godinu, koje se održavaju uz podršku kompanije NIS, u okviru programa „Energija znanja“.

Svečanom proglašenju pobednika prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kompanije NIS, Ruskog doma, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Ruske škole pri ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, Društva fizičara, Društva matematičara i Slavističkog društva Srbije, Univerziteta Lobačevski iz Nižnjeg Novgoroda iz Ruske Federacije, kao i rukovodstva Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Ovogodišnji pobednici Srpske matematičke olimpijade, koji će u julu Srbiju predstavljati na 60. Međunarodnoj olimpijadi u Batu, u Velikoj Britaniji, su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Jelena Ivančić, Pavle Martinović i Aleksa Milojević. Pored njih, tim Srbije će činiti i Miloš Milićev, Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić, takođe iz Matematičke gimnazije.  

Pobednici ovogodišnje Srpske fizičke olimpijade su Dimitrije Pavlov iz Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice  i  Aleksandar Stanojčić i Dobrica Jovanović iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Pored njih, predstavnici Srbije na 50. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tel Avivu, u julu, biće Bogdan Rajkov i Aleksa Milojević, učenici Matematičke gimnazije.

U okviru aktivnosti na popularizaciji ruskog jezika, NIS već sedmu godinu zaredom organizuje Olimpijade znanja iz ruskog jezika. Ovogodišnja NIS olimpijada iz ruskog jezika okupila je preko 1500 učenika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Takmičenje je održano u pet kategorija, a apsolutni pobednici, učenici koji su osvojili najviše bodova i zauzeli prva tri mesta u ukupnom plasmanu, su: Elizaveta Molčanova iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Jana Jepić iz Gimnazije „Pivo Karamatijević“ iz Nove Varoši i Elena Lopušina iz Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja.

Kompanija NIS će naknadno dodeliti nagrade pobednicima Srpske hemijske olimpijade, čije je održavanje u toku i čiji pobednici će Srbiju predstavljati na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Parizu, u julu ove godine.

„Potreba za vrhunskim obrazovanjem je nešto što Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja itekako oseća. Imati partnera u svemu ovome, jednu veliku kompaniju poput NIS-a, koja je pre svega društveno odgovorna i koja godina podržava mnoge projekte iz sfere obrazovanja, je stvarno nešto što je kvalitet i što se nadam da ćemo održati u vremenu koje predstoji“, izjavio je Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih.

„Slogan naše kompanije je „Budućnost na delu“, a ova deca su naša budućnost i sve što mi radimo kao kompanija je za njih. Mi prepoznajemo koliko je važno obrazovanje i nemam sumnje da ćemo nastaviti da ulažemo u njega, sa tendencijom da proširimo saradnju na tom polju“, naglasio je ovom prilikom Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a. 

Povodom svečanog proglašenja pobednika, u umetničkom delu programa, prisutni su imali priliku da uživaju i u nastupu hora i orkestra Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Kompanija NIS kroz svoj program „Energija znanja“ već sedmu godinu zaredom organizuje Olimpijade znanja iz ruskog jezika i podržava organizaciju Srpske matematičke, Srpske hemijske i Srpske fizičke olimpijade, kao i odlazak timova na međunarodna takmičenja. Uz podršku NIS-a, kroz program „Energija znanja“, preko 3500 učenika do sada je učestvovalo na 36 srbskih i međunarodnih olimpijada znanja iz prirodnih nauka, a na međunarodnim olimpijadama ukupno su osvojili 77 medalja - 28 medalja iz fizike, 31 medalju iz matematike i 18 medalja iz hemije. U okviru aktivnosti na popularizaciji ruskog jezika, 2013. godine je organizovana prva NIS olimpijada iz ruskog jezika u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ruskim centrom Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i Slavističkim društvom Srbije. Olimpijada je 2014. ušla u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. NIS je preko programa „Energija znanja“ pružio i podršku realizaciji dvojezične nastave u tri škole u Srbiji: Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu i u Gimnaziji u Aleksincu.  Do sada je opremljeno i više od 15 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na olimpijadama ostvarili zapažene rezultate. NIS je prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za doprinos razvoju obrazovanja.
 


  • Izvor
  • Pobednici Srpske fizičke i Srpske matematičke olimpijade, foto: NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineski astronomi ostaju zbunjeni čudnim signalom koji je primio jedan od najsnažnijih svetskih radio-teleskopa. Retka pojava se ne može objasniti, a naučnici kažu da ne žele da brzo dođu...


Ruski robot „Fjodor“ vratio se na Zemlju u kosmičkom brodu „Sojuz MS-14“ sa Međunarodne svemirske stanice, saopštio je „Roskosmos“. Brod &bd

Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin rekao je da ta državna korporacija planira da počne da proizvodi novu raketu srednje klase „Sojuz 6“, koju bi pokretao motor ruske proizvodnje RD-180.


Predsednik Vladimir Putin naložio je da se poštuju planirani rokovi izgradnje kosmodroma „Vostočni“ i lansiranja rakete-nosača sa te svemirske luke.   „Od vas očekujem odgovorniji stav i dinamičan tempo rada“, rekao...

Rusija je realna pretnja za američke snage raspoređene u kosmosu, što sa svoje strane predstavlja opasnost za komercijalne i vojne interese Sjedinjenih Američkih Država,


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i zamenik generalnog direktora ruske državne korporacije „Rosatom“ Nikolaj Spaski razgovarali su o perspektivama saradnje Srbije i Rusije...


Ostale novosti iz rubrike »