BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Biolepilo zaceljuje ranu za nekoliko sekundi

RT: Biolepilo zaceljuje ranu za nekoliko sekundi
16.05.2019. god.


Kineski istraživači su otkrili revolucionarni "biološki lepak" koji bi mogao biti proboj koji je potreban da se zaustav krvarenje kod pacijenata sa otvorenim ranama, kao i kupovinom vremena za hirurzima neophodnog za spasavanje života.

Novi "biolepak" se aktivira UV svetlošću, koja pretvara serum u netoksični hidrogel koji može da se drži na klizavim, krvavim površinama koje su u pokretu, kao što je rad srca.


"Ovo je prvi put da je krvarenje pod visokim pritiskom iz srca sa otvorima od šest milimetara brzo zaustavljeno i da su rane stabilno zatvorene samo korišćenjem matriksnog gela u roku od 20 sekundi bez šava", navode autori.

Istraživači su toliko sigurni u svoj novi biolepak, jer veruju da rezultati govore sami za sebe i to veoma brzo.

Na video snimku, lepak se širi preko krvave životinjske jetre koja se zatim zapečati pomoću UV svetla za manje od jednog minuta.
 
Biolepak je do sada testiran samo na životinjskim organima tokom testiranja u kojima su nadmašeni šavovi i hirurška sredstva trenutne generacije. Istraživači veruju da bi mogao biti spremna za hiruršku upotrebu u naredne tri do pet godina.

Kako se navodi, prototip ne sadrži štetne hemikalije i ne zahteva dodatne hirurške šavove da bi se sprečilo ponovno otvaranje rane, te da je sposoban da izdrži impresivni krvni pritisak od 290 mmHg - koji prevazilazi ono sa čim lekari i sestre obično suočavaju.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Drugi međunarodni simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999." Drugi međunarodnom simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999."


Američka kosmička agencija NASA objavila je fotografije mesta pada izraelskog lunarnog aparata na mesečevu stranu u aprilu.   Crno-bele fotografije prikazuju izgled mesta pre i posle pada

Ujedinjene nacije su objavile izveštaj prema kojem je milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja, kao i da je ljudska vrsta ugrožena jer joj predstoji opasnost od...


Osma po redu manifestacija „Maj, mesec matematike“ (M3), u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, ove godine pod sloganom „Istraži koordinate“ pretvara celu Srbiju u zemlju...

Američka kosmička agencija NASA snimila je teleskopom „Habl“ fotografiju galaksije NGC 2903 zajedno sa još 145 obližnjih galaksija.


Na 36. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Kišinjevu, mladi matematičari Srbije osvojili su prvo mesto u ekipnom takmičenju u konkurenciji 11 zvaničnih i šest gostujućih zemalja.


Ostale novosti iz rubrike »